Caută
Close this search box.

Un leu din 3 care circulă în România provine din evaziune fiscală. România este pe locul 3 la nivel de UE la capitolul economie subterană

Un leu din 3 care circulă în România este din evaziune fiscală, iar analiştii financiari estimează că-n perioada următoare economia subterană va creşte. Este efectul majorării taxelor şi impozitelor, care îi va încuraja pe unii să apeleze la servicii şi să cumpere bunuri de pe piaţa neagră.

În primele 8 luni ale anului, statul a recuperat la buget peste 5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din deficitul bugetar al ţării, potrivit TVR.

„Cu cât măreşti taxele, şi cu cât le măreşti mai anapoda, vizavi de puterea de cumpărare a românilor poţi să ajungi ca această evaziune fiscală să devină foarte tentantă pentru foarte mulţi. Contrabanda să devină foarte tentantă pentru foarte mulţi şi atunci ajungi să nu mai ai resursele necesare să mai poţi controla fenomenul”, spune Cristian Păun.profesor de economie.

Dragoș Cabat – analist financiar: „Dacă luăm în calcul că România impozitează excesiv munca salariată atunci înţelegem şi unul dintre motivele pentru care în România procentul acesta este de 30% aproape, mult mai mare decât în Germania unde este undeva la 8%, în Danemarca unde este 9,10%.”

Principalele domenii în care s-a făcut evaziune fiscală în primele 8 luni ale anului au fost comerțul cu produse nealimentare, vânzarea de maşini şi construcţii.

Un leu din 3 care circulă în România este din evaziune fiscală, iar asta ne plasează pe locul 3 la nivel de Uniune Europeană la capitolul economie subterană. Cele mai mari deficite de TVA sunt în Bulgaria şi Croaţia, în timp ce cele mai mici sunt în Austria şi Ţările den jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri