Caută
Close this search box.

Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, adus de la Iaşi, poate fi cinstit la Catedrala Patriarhală

Un veșmânt al Sfintei Parascheva, din patrimoniul Reședinței Patriarhale, a fost așezat spre cinstire vineri după-amiază la Catedrala Patriarhală.

Este vorba de un veşmânt adus de la Iaşi, care a acoperit pentru o perioadă de timp moaştele Sfintei Parascheva.

Credincioșii pot cinsti veșmântul Sfintei Parascheva la Catedrala Patriarhală până sâmbătă seara, potrivit basilica.ro,

De ce este atât de iubită Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut aproape de Constantinopol, în secolul 11, într-o familie înstărită. A fost de mic copil deosebit de milostivă și făcea adesea schimb de haine cu săracii îmbrăcați în zdrențe.

Odată, pe când avea 10 ani, a auzit cuvintele Domnului spuse tânărului bogat: „Mergi, vinde averile tale, apoi vino de urmează Mie!” (cf. Matei 19, 21). Fericita a ascultat aceste cuvinte ca pe o chemare a lui Dumnezeu, sporindu-şi râvna pentru rugăciune, privegheri, milostenie şi nevoinţă.

După moartea părinților a dăruit toată averea săracilor și a dus viață ascetică. Sfânta a înţeles că, pentru ea, a venit vremea să lase toate şi să urmeze Mântuitorului.

Moştenind o mare avere de la părinţi, împreună cu fratele ei, tânăra Parascheva şi-a dăruit săracilor partea ei de moştenire şi a mers la Constantinopol, să se închine moaştelor Sfinţilor şi să caute povăţuire duhovnicească.

De acolo a mers la o mănăstire închinată Născătoarei de Dumnezeu, în Heracleea Pontului, unde a rămas vreme de cinci ani, ducând o viaţă aspră, la anii tinereţii ei, după rânduiala monahiilor, apoi a plecat la Ierusalim, ca să se închine Sfintelor Locuri.

Văzând, cu mare mulţumire sufletească, acele Sfinte Locuri binecuvântate de paşii Mântuitorului, a mers cu bucurie în pustia Iordanului şi, aflând o mănăstire de fecioare, a intrat acolo. Cânta necontenit laude lui Dumnezeu, vărsând râuri de lacrimi, că o stăpânea o nesfârşită dragoste de Mirele Hristos şi i se dăruise culmea virtuţilor pustniceşti, smerita cugetare.

După o vreme, a venit îngerul Domnului şi i-a zis: „Să laşi pustiul şi să te întorci în patria ta, că acolo ţi se cuvine să-ţi dai trupul pământului”.

Înţelegând Cuvioasa că porunca este de la Dumnezeu şi că viaţa ei este scurtă, a lăsat fără voie pustiul şi, venind în împărăteasca cetate, Constantinopolul, a intrat în biserica cea preafrumoasă a Sfintei Sofii, apoi în biserica Vlaherne a Născătoarei de Dumnezeu şi a dat laudă lui Dumnezeu, că i-a ajutat să-I slujească Lui cu dreaptă credinţă.

Cuvioasa Parascheva, care avea pe atunci doar 25 de ani, s-a întors în patria sa, aşezându-se, ca o străină, lângă biserica Sfinţilor Apostoli din satul Calicratia, sat vecin cu Epivata natală.

Vieţuind acolo încă doi ani, rugându-se pentru sine şi pentru toată lumea, şi-a dat obştescul sfârşit în mâinile preaiubitului ei Mire, Hristos Cel viu, iar trupul ei a fost îngropat lângă biserică.

Un corăbier a fost înmormântat lângă sfântul ei trup, iar Cuvioasa s-a arătat mai multor credincioşi, cerându-le să scoată din pământ sfintele ei moaşte.Fiind scoase din mormânt moaştele cele întregi şi bine mirositoare ale Sfintei, Dumnezeu le-a proslăvit cu faceri de minuni. Că bolnavii şi îndrăciţii dobândeau tămăduire, atingându-se de sfintele ei moaşte.

În anul 1235, moaştele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea, al românilor şi bulgarilor (1218-1241), şi au fost aşezate cu cinste la Târnovo. Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad, şi, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei.

Aceste moaşte, mai pe urmă, le-a adus Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iaşi, în Moldova, la minunata lui ctitorie, Mănăstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, în anul 1641. Sfintele moaşte au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoştinţă pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice. Astăzi, moaştele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iaşi.  (Calendar ortodox).

După moarte (1235), moaștele sale au fost descoperite în mod miraculos, iar cei ce le-au cinstit rugându-se cuvioasei au avut parte de mult ajutor de la Dumnezeu.

Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este grabnic-ajutătoare şi mult-folositoare, credincioşii ortodocşi, mai ales românii, bulgarii, sârbii şi grecii, o cinstesc cu multă evlavie.

Mesajul Mitropolitului Teofan către pelerini, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – 2023

„Minunat și mare este Dumnezeu întru sfinții Săi!” (Psalmul 67, 36)

Da, mare este Dumnezeu! Măreția Lui se arată în bunătatea Lui, în îngăduința Lui, în iertarea Lui, mai presus de toate în iubirea Lui. Dumnezeu Cel Atotbun, Atotiertător, Atotmilostiv și Atotiubitor, ne-a îngăduit și anul acesta să ajungem la mărita sărbătoare a Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva cea mult folositoare.

„Pentru numele lui Hristos au plecat la drum”, spune Sfântul Evanghelist Ioan în cea de-a treia sa scrisoare. Pentru numele lui Hristos, cete de pelerini din Moldova, din țară, din afara ei, au plecat la drum spre Iași. La Iași îi așteaptă Sfânta Parascheva și Sfântul Andrei Criteanul, propovăduitorul pocăinței. Doi mari sfinți ai Bisericii care au mărturisit în viața lor despre trăirea lor în Hristos, despre împărtășirea lor cu Duhul Sfânt, despre iubirea lui Dumnezeu Tatăl pe care au simțit-o adânc în inima lor.”

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Evenimentul a fost organizat în contextul pelerinajului anual la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sfântul Apostol Andrei este considerat Ocrotitorul României pentru că a predicat învățătura creștină sciţilor şi tracilor, pe teritoriul actual al țării noastre.

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas:

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la Sfânta Liturghie în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Resedintei patriarhale.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji la Catedrala Mitropolitană din Iași împreună cu  Mitropolitul Ardealului, al Olteniei, cu arhiepiscopi si episcopi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri