Caută
Close this search box.

Angajații CNAS sistează plățile către spitale și furnizori, nemulțumiți că doleanțele lor legate de salarizarea insuficientă sunt ignorate. Un milion de bolnavi ar putea fi afectați de această decizie

Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate opresc plăţile către spitale şi către furnizorii de servicii. Ei sunt nemulţumiţi că autoritățile nu vin cu soluții pentru revendicările lor. Sindicaliștii din toate casele de asigurări de sănătate din țară protestează de 10 zile și reclamă că au salarii prea mici și un volum mare de muncă. Decizia angajaţilor CNAS de a sista plățile ar putea afecta un milion de bolnavi, atrag atenția reprezentanții asociațiilor care apără drepturile pacienților.

Decizia de a sista plățile către spitale și furnizorii de servicii medicale vine după 10 zile de protest, timp în care angajații din casele de asigurări de sănătate au reclamat salariile mici, volumul mare de muncă și au cerut ca legea care ar fi rezolvat aceste probleme să fie repusă în dezbaterea Parlamentului, pentru vot.

Dumitru Costin, preşedinte BNS, declarație din 9 noiembrie 2023: „Angajaţii din toate spitalele din România se vor duce la bancomate şi vor vedea cum cardurile lor nu au fost alimentate pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată. (…) Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit. Deci, întregul sistem va fi afectat.

Reprezentanţii pacienţilor susţin că decizia sindicaliştilor din CNAS va avea consecinţe dramatice asupra suferinzilor.

Vasile Barbu, președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: „Sunt afectaţi aproape un milion de pacienţi. În fiecare lună, un milion de pacienţi trebuie să beneficieze de servicii medicale. E vorba şi de îngrijire la domiciliu, este vorba de îngrijirea spitalicească.

Protestul angajaţilor CNAS îi va afecta şi pe medicii de familie, care nu-şi vor mai putea plăti angajaţii.

Sandra Alexiu, președinte Asociaţia Medicilor de Familie București-Ilfov: Această măsură înseamnă că noi nu ne vom primi contravaloarea serviciilor medicale pe care deja le-am facturat pentru luna octombrie. (…) Noi avem angajaţi la noi, asistenţii, femeia de serviciu şi e clar că nu vor fi plătite la timp taxele pentru salarii. (…) E vorba de întârzierea plăţilor nu doar la taxele pe salarii, dar şi la salariu după aceea.

Sindicaliștii au anunțat că pe durata protestului vor fi rezolvate doar urgențele.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri