Caută
Close this search box.

Doar 20% din carnea de porc pe care o consumăm mai este românească. Crescătorii care au ferme comerciale pun preţurile mari pe seama cheltuielilor de producție cu furajele și motorina

carnea de porc

Carnea de porc, unul dintre alimentele preferate ale românilor, s-ar putea scumpi şi mai mult. Fermierii reclamă că au cheltuieli mai mari cu hrana animalelor, dar şi cu salariile de la 1 noiembrie şi dau ca sigură o nouă creştere a preţurilor.

Carnea de porc s-a scumpit de la Crăciunul trecut. În luna septembrie, prețurile erau mai mari cu peste 9% față de cele din decembrie 2022 și cu aproape 14% în comparație cu septembrie anul trecut, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Carmangeriile din București vând, acum, kilogramul de pulpă cu peste 22 de lei, iar pe cel de ceafă și cotlet chiar și cu 30 de lei, potrivit TVR.

Crescătorii care au ferme comerciale, anunță însă preţuri mai mari din cauza că au cheltuieli mari de producție cu furajele și motorina. În plus, începând cu 1 noiembrie, sunt nevoiți să plătească salarii mai mari după ce Guvernul a decis că salariul minim brut în agricultură și industria alimentară să fie majorat de la 3.000 de lei, la 3.436 de lei.

Kilogramul de carne de porc în viu se vinde acum la poarta fermei cu un preț cuprins între 9 și 10 lei.

Prețurile sunt chiar și de două ori mai mari la porcii crescuți în gospodării.

Comercianții anunță că dacă vor cumpăra carnea mai scumpă de la fermieri și abatoare atunci vor crește și ei prețurile.

Doar 20% din carnea de porc pe care o consumăm mai este românească, potrivit estimărilor asociațiilor de fermieri. Diferența vine din import.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri