Caută
Close this search box.

Marea Britanie, SUA, UE și China au semnat o declarație privind pericolul catastrofal reprezentat de inteligența artificială

Marea Britanie, SUA, UE și China au fost de acord că inteligența artificială reprezintă un risc potențial catastrofal pentru omenire, în cadrul primei inițiative internaționale care abordează această tehnologie în plină ascensiune., potrivit The Guardian.

Douăzeci și opt de guverne au semnat declarația de la Bletchley în prima zi a summitului privind siguranța inteligenței artificiale, găzduit de guvernul britanic, potrivit TVR.

Declarația nu prevede înființarea unui centru internațional de testare în Regatul Unit, așa cum sperau unii membri ai guvernului britanic. Dar oferă un model pentru colaborarea internațională în viitor, cu viitoarele summituri privind siguranța planificate în Coreea de Sud, peste șase luni, și în Franța, peste un an.

În declarație se precizează:

„Există un potențial de vătămare gravă, chiar catastrofală, deliberată sau neintenționată, care rezultă din cele mai semnificative capacități ale acestor modele de inteligență artificială”.

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a salutat declarația, numind-o „o realizare de referință care vede cele mai mari puteri ale lumii în materie de inteligență artificială că sunt de acord cu privire la urgența din spatele înțelegerii riscurilor IA”.

Michelle Donelan, secretarul britanic pentru tehnologie, a declarat reporterilor: „Pentru prima dată, avem acum țări care sunt de acord că trebuie să analizăm nu doar independent, ci și colectiv riscurile din jurul IA”.

Inteligența artificială de frontieră se referă la cele mai avansate sisteme, despre care unii experți cred că ar putea deveni mai inteligente decât oamenii într-o serie de sarcini.

Vorbind în marja summitului, Elon Musk a avertizat: „Pentru prima dată, avem o situație în care există ceva care va fi mult mai inteligent decât cel mai inteligent om… Nu îmi este clar că putem controla un astfel de lucru”.

China a semnat, de asemenea, declarația. „Salutăm eforturile depuse până în prezent de comunitatea internațională de a coopera în domeniul IA pentru a promova creșterea economică favorabilă incluziunii, dezvoltarea durabilă și inovarea, pentru a proteja drepturile omului și libertățile fundamentale și pentru a încuraja încrederea publicului în sistemele de IA pentru a-și realiza pe deplin potențialul.”

Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a ajuns la un acord internațional cu privire la modul în care ar putea arăta un set global de reglementări privind inteligența artificială sau cine ar trebui să le elaboreze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri