Caută
Close this search box.

Achiziția de vaccinuri anti-Covid, sub tirul acuzațiilor. Val de investigații și procese, după ce șefa Comisiei Europene a negociat contractul cu șeful Pfizer prin SMS

Cantitatea enormă de vaccinuri anti-Covid comandată în timpul pandemiei pune sub tirul acuzațiilor și Executivul European. Șefa Comisiei Europene este vizată de mai multe investigații și procese, după ce a recunoscut că a negociat în 2021 prin mesaje pe telefon cu șeful Pfizer cel mai mare contract de vaccinuri: 1,8 miliarde de doze în valoare de 35 de miliarde de euro.

Valul de investigații și procese în Europa a plecat de la contractul colosal încheiat în plină pandemie de Comisia Europeană cu Pfizer și BioNtech. Se întâmpla în primăvara anului 2021: UE se angaja să cumpere 1,8 miliarde de doze în valoare de 35 de miliarde de euro. Dozele urmau să fie livrate în 2022 și 2023.

New York Times a dezvăluit în aprilie 2021 că fabulosul contract a fost negociat prin SMS chiar de șefa Comisiei Europene cu șeful Pfizer, Albert Bourla. Jurnaliștii au cerut Comisiei Europene să facă publice mesajele telefonice schimbate de cei doi, însă oficialii europeni au susținut că între timp, mesajele nu mai sunt accesibile, se pierduseră.

De acolo a început un tăvălug de investigații și audieri la nivelul instituțiilor europene, care însă, deocamdată, nu au dus nicăieri. În ianuarie 2022, ombudsmanul european a acuzat Comisia Europeană de încălcarea regulilor europene privind transparența.

În Parlamentul European s-a înființat o comisie de anchetă privind Pfizergate, afacerea Covid-19. În septembrie 2022, Curtea de Conturi Europeană a acuzat în raportul său faptul că Executivul European refuză să dea detalii despre rolul jucat de Ursula von der Leyen în încheierea contractului cu Pfizer. În octombrie 2022, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi începe o anchetă în rem, însă nu precizează cine este vizat sau la ce contract se referă. Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri