Caută
Close this search box.

Amenzi de peste 1,3 milioane de lei, date de Inspecţia Muncii în urma unor controale în centrele rezidenţiale de servicii sociale

Inspecţia Muncii a dat amenzi de peste 1,3 milioane de lei în urma unor controale în centrele rezidenţiale de servicii sociale din ţară. Un număr de 31 de persoane au fost prinse când prestau muncă nedeclarată, alte nereguli vizând nerespectarea programului de lucru, potrivit News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul Muncii, Inspecţia Muncii a derulat, în perioada 27 octombrie – 15 decembrie, o campanie naţională de control în centrele rezidenţiale de servicii sociale, campanie dispusă prin ordin al ministrului Simona Bucura-Oprescu.

Astfel, s-a verificat respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în centre rezidenţiale medico-sociale, centre rezidenţiale de îngrijiri paliative, cămine pentru persoane vârstnice, centre de tip respiro/centre de criză, locuinţe protejate, centre de îngrijire şi asistenţă, centre de abilitare şi reabilitare.

”Din prima zi de mandat am cerut zero toleranţă la încălcarea drepturilor persoanelor cazate în centre de asistenţă socială şi zero toleranţă cu privire la munca nedeclarată. Angajaţii, cât şi beneficiarii centrelor de asistenţă socială să aibă condiţii optime de lucru, respectiv de trai. Siguranţa şi securitatea în aceste centre nu sunt negociabile”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

La nivel naţional au fost făcute 1.660 de controale, fiind aplicate 1.193 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 374 în domeniul relaţiilor de muncă şi 819 privind securitatea şi sănătatea în muncă. Au fost acordate şi 995 de avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1.313.900 de lei, dintre care 1.015.900 de lei în domeniul relaţiilor de muncă.

În cadrul controalelor au fost prinse 31 de persoane prestând muncă nedeclarată: 30 nu au avut încheiat contract individual de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, iar pentru o persoană nu au fost transmise elementele contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL) cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

În urma controalelor au fost dispuse 1.781 de măsuri de remediere a neconformităţilor.

Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost utilizarea muncii nedeclarate, în principal prin neîncheierea contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea obligaţiei legale de a ţine evidenţa timpului de muncă; încălcarea dispoziţiilor legale privind durata maximă a timpului de muncă, necompensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător sau neacordarea sporului corespunzător la salariu, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă; neacordarea repausului săptămânal; declararea unui număr mai mic de ore lucrate faţă de situaţia reală.

Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost lipsa verificărilor periodice ale centralelor termice, lifturilor şi altor echipamente similare; nu au fost realizate planurile în caz de pericol în sensul că nu sunt desemnaţi lucrători care aplică măsurile de prim ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor şi beneficiarilor, nu s-au asigurat stingătoare de incendiu, trusele de prim ajutor aveau consumabile expirate şi incomplete; instalaţii electrice degradate; nu era verificată periodic centura de împământare de către persoane autorizate; inexistenţa autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; lipsa echipamentelor individuale de protecţie pentru lucrători, conform riscurilor evaluate; au fost identificate pardoseli cu denivelări care pun în pericol angajaţii şi beneficiarii; angajatorul nu a luat măsuri pentru a diminua riscurile de accidentare şi de îmbolnăvire profesională a lucrătorilor, respectiv nu a ancorat rafturile destinate depozitării alimentelor, materialelor, etc; nu a fost actualizată lista cu substanţe şi preparate chimice periculoase; angajatorul nu s-a asigurat că echipamentele de muncă utilizate de lucrători nu prezintă riscuri, respectiv acestora le lipseau elemente de siguranţă; personal neautorizat pentru activitatea prestată (fochist, electrician etc.).

Inspectorii de muncă au dispus măsuri cu termene concrete de remediere a neconformităţilor constatate şi vor monitoriza unităţile la care au constatat deficienţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri