Caută
Close this search box.

Cătălin Tolontan, reacție după concedierea sa: „După ce ziariștii au cerut stoparea imixtiunilor în editorial, Ringier a anunțat concedierea a 20% din redacție”

Cătălin Tolontan are prima reacție pe Facebook după concedierea sa și relatează cum s-au întâmplat lucrurile: „După ce ziariștii au cerut stoparea imixtiunilor în editorial, Ringier a anunțat concedierea a 20% din redacție”.

Cătălin Tolontan scrie, sâmbătă, pe Facebook, despre plecarea sa de la Libertatea şi despre distanţa dintre vorbe şi fapte la Ringier.

Michael Ringier, septembrie 2023: „Mărci precum Libertatea reprezintă integritatea jurnalistică”. În decembrie, după ce ziariștii au cerut stoparea imixtiunilor în editorial, Ringier a anunțat concedierea a 20% din redacție
La o întâlnire care a avut loc pe 4 septembrie 2023 la Zurich cu șefii editoriali, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, a selectat 3 dintre cele 110 publicații pe care compania le editează în Europa și Africa. Libertatea a fost una dintre ele.
Când Michael Ringier a vorbit despre „seriozitate jurnalistică” și „integritate”, a dat trei exemple: Blick (Elveția), Libertatea (România) și Onet (Polonia).
De față erau Dan Duca, redactor-șef Libertatea, și Iulia Roșu, redactor-șef adjunct Libertatea.
Peste trei luni, Iulia Roșu și alți doi editori au fost concediați. Iar CEO-ul Ringier din România a anunțat că Ringier a decis plecarea a 20% dintre jurnaliștii redacției Libertatea.
Miercuri, 6 decembrie, când m-au concediat, a avut loc unul dintre episoadele amețitoare, pe care numai în aerul rarefiat al înălțimilor corporatiste îl poți întâlni: m-au anunțat că se desființează departamentul de sport al Libertății. Care nu mai există de cinci ani.
Conform Reuters Institute, Libertatea are cea mai mare credibilitate publică dintre toate publicațiile internaționale de știri ale Ringier, inclusiv față de ziarul Blick din Elveția.
***
Dintre toate publicațiile de news ale Ringier, din toate țările, avem cea mai mare încredere a publicului. Sigur că, în anul electoral 2024, relația aceasta de încredere era un pericol pentru Putere.
Public și ziariști, deopotrivă, suntem o marfă bună de îndepărtat, asta se premiază cel mai mult: să fie blocate informațiile corecte, să fie oprite să ajungă la oameni.
Dar ceea ce se întâmplă la GSP și Libertatea nu descrie munca noastră, a jurnaliștilor. Și nici efortul excepțional al colegilor de la publicitate, contabilitate, marketing, HR, difuzare, IT, produse. Ceea ce se întâmplă califică comportamentul unei companii. O companie orbită de dispreț și la care spațiul dintre vorbe și fapte se cască până va înghiți realitatea.
Ringier este astăzi o firmă de media care a ajuns să nu vadă că distorsionează piața, când face lobby pentru firmele de pariuri. „Have a stake in the representation of the industry to the government and regulator”, asta scrie că face Ringier pentru firmele de gambling. Am lăsat-o în engleză că e clar. O companie de presă pune presiune pe guvern și pe autoritățile de reglementare, ca să favorizeze industria păcănelelor și pariurilor sportive.
Unde în lume s-a pomenit așa ceva? Și cât va dura până când firmele din auto, agricultură, banking și din orice altă industrie o să reacționeze?

Totul în Libertatea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri