Caută
Close this search box.

Cozmin Gușă, clasamentul personalităților internaționale din 2023. „Topurile Clubului de Gandire Gold”

cozmin guşă

Astăzi vă prezint clasamentul topul personalităților internaționale din 2023 în viziunea mea. Pot să vă spun că spre deosebire de clasamentul pe care-l previzionez în plan intern, clasamentul personalităților internaționale a fost destul de dificil de ales, pentru că a fost un an unghiular din punct de vedere al schimbării ordinii internaționale. Asta m-a făcut să așez și câte două personalități pe câte un loc, după cum veți vedea, așadar, a fost o concurență mare. Din punctul meu de vedere pe locul trei al clasamentului personalităților internaționale ce a influențat politica și geopolitica lumii în 2023 se află președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Pe locul doi se află două personalități internaționale, Elon Musk și Tucker Carlson, iar pe locul întâi tot două personalități internaționale care sunt și lideri politici respectiv Vladimir Putin și Xi Jinping. Să argumentez.

În cazul lui Erdogan, am considerat că merită să fie apreciat și evidențiat În primul rând pentru felul în care și-a amenajat realegerea în funcția de președinte al Turciei într-un mediu extrem de greu, într-un mediu intern în Turcia tulburat de marele cutremur ce a generat atâtea mii de victime și foarte multe emoții și presiune publică orientate împotriva lui Erdogan de către mecanismele americane care i-au construit o poziție fățișă și dură lui Erdogan, fiind evident că unchiul Sam dorea să scape de Erdogan de la conducerea Turciei, o conducere extrem de incomodă pentru SUA, mai ales că el vectorizează atât de mult prin dreptul de veto la nivelul NATO. Erdogan a dus acea campanie într-o stare de boală gravă, practic mai mult s-a târât către victorie, ceea ce face cu atât mai important demersul lui. A și reușit o regie prin organizarea unui tur doi, tur doi ce a exclus contestarea internațională a victoriei lui. Această victorie simbolică împotriva SUA i-a dat lui Erdogan prestigiul și anvergura de a putea deveni dealer de putere regională în mod evident, lucru cu care ne vom delecta în 2024.

Pe locul doi Elon Musk și Tucker Carlson. N-am vrut să-i departajez, era posibil probabil, măsurând cu sculele potrivite influența lor, însă am vrut să-i pun laolaltă deoarece sunt doi americani ce se reinventează, și odată cu ei există șanse să fie recalibrat mediul de business și cel mass-media, nu doar în Statele Unite dar și în plan internațional. Acești doi americani se reinventează deoarece simt trendul mondial care virează înspre suveranism și normalitate. Amândoi au ales în 2023 ca teren de luptă acela al luptei pentru libertatea de exprimare, consfințită clar în constituția Statelor Unite, dar încălcată în mod flagrant în ultimele decenii mai ales după 9/11, și practic prin intermediul acestei lupte pentru libera exprimare s-au și întâlnit. Marea performanță a lui Elon Musk a fost achiziția platformei Twitter, devenită X, acolo unde după plecarea de la televiziunea magnatului Rupert Murdoch (Fox News), Tucker Carlson a primit și o platformă de exprimare video, dar nu doar video. Ca fapt divers, Tucker Carlson continuă să primească un milion de dolari pe lună conform înțelegerii cu cei de la Fox News și în felul ăsta nu merge la altă televiziune, dar, nu-i vorba, a devenit cu talkshow-urile plasate pe X cel mai vizionat show de televiziune din lume în acest moment. Să nu uităm că vorbim despre miliardarul numărul unu al planetei, Elon Musk, respectiv vedeta TV numărul unu de pe glob, Tucker Carlson. Și uite așa America se poate reinventa, își găsește o trambulină, să vedem dacă se încumetă cineva să sară de pe această trambulină.

În fine pe locul întâi din punctul meu de vedere se află cei doi lideri ai BRICS-ului, Vladimir Putin și Xi Jinping. Colaborarea celor doi a pus în 2023 America într-o netă inferioritate de tip geopolitic, iar faptul că această colaborare președintelui Rusiei cu președintele Chinei a fost așezată sub semnul prieteniei dă o mare doză de umanism relaționării internaționale, așa cum o văd liderii BRICS. Xi s-a reales în 2023, Putin Se realege peste trei luni, culegând roadele a ceea ce a făcut în 2023, dar este evident că și-au asigurat aceste noi mandate de lideri ai țărilor lor dar și ai lumii chiar în baza relaționării lor pusă pe seama prieteniei. Desigur că este fără democrație în cazul amândurora, dar eu prefer așa, pe față, lipsa de democrație, decât o democrație vopsită ca și în cazul tuturor liderilor euroatlantici. Măcar exercitarea mandatelor lor se face fără transumanism. Acest flagel ce călărește societatea noastră cu o motorizare de tip LGBT.

(transcriere din emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri