Caută
Close this search box.

Critici dure la adresa bugetului pe 2024. Reprezentanții mediului privat spun că executivul va avea nevoie de bani în plus

Salariile profesorilor cresc de anul viitor, dar Executivul va stabili, printr-un act normativ separat, tranşele de bani pe care le vor primii angajaţii din învăţământ. Asta a decis vineri noapte Guvernul într-o ședință maraton care a fost amânată nouă ore.

Finanțarea pentru panourile fotovoltaice ar urma să fie redusă la jumătate, la fel şi voucherele pentru programul Rabla. Bugetarilor le cresc salariile cu 5%, dar nu vor mai fi plătite orele suplimentare.

Ordonanța de urgență aprobată joi noaptea de Guvern prevede o creștere a salariilor profesorilor cu 20% anul viitor și urmează ca printr-un act normativ separat să fie stabilite tranșele. De principiu, prima majorare va fi în ianuarie, iar a doua în iunie. Aceste creșteri ar urma să includă și funcțiile de conducere.

Ministerul Educației a primit un buget record de 60 de miliarde de lei, cu peste 40% mai mult decât în 2023. Proiectul a suferit modificări pentru că în varianta inițială nu erau prevăzuți toți banii pentru schema de compensare a facturilor la energi, potrivit TVR Info.

Anul viitor, finanțarea prin programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice va fi de 10.000 lei de persoană, o reducere la jumătate față de valoarea actuală a subvenției. Inițial, Guvernul voia să reducă tichetele Rabla Plus pentru mașini electrice de la 11.000 la 2.000 de euro, adică de cinci ori. Însă, azi noapte au decis să le reducă doar la jumătate, până la 5.100 euro.

Reprezentanții mediului privat se tem că executivul va avea nevoie de bani în plus în a doua parte a anului viitor. Executivul a decis că sporurile angajaților din sistemul public se plafonează la nivelul celor din decembrie 2023, iar salariile bugetarilor se majorează cu 5% de la 1 ianuarie, la fel și cele ale primarilor.

Și Consiliul Fiscal e îngrijorat de impactul pe care le-ar putea avea aceste măsuri. Salariul minim va creste din 1 iulie la 3 700 de lei, iar până atunci facilitatea celor 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut rămâne în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri