Caută
Close this search box.

„Aurul verde” care purifică apele costiere a fost multiplicat în pepiniere din Constanța și Agigea

O algă importantă pentru protecția litoralului împotriva eroziunii costiere ar putea să se dezvolte din nou în Marea Neagră. În două pepiniere au fost puse câteva exemplare, pentru a li se urmări dezvoltarea. Alga brună purifică apele costiere și formează habitate naturale subacvatice, dar poate fi utilizată și în domeniul textil sau farmaceutic.

Proiectul de repopulare a Mării Negre cu alga brună a început anul trecut, în urma parteneriatului dintre o firmă privată și Institutul de Biologie al Academiei Române.

Prin tehnici de biotehnologie în laborator, alga a fost multiplicată și acum este monitorizată în două pepiniere, din Constanța și Agigea.

Mirela Moldoveanu, doctor în protecţia mediului, Institutul de Biologie, Academia Română: „Alga Cystoseira Barbata este o specie protejată de legile atât naționale, cât și cele internaționale. De ce? Este creatoare de habitat. Asta înseamnă că ea poate adăposti alte organisme și poate edifica substratul, îl poate stabiliza și ajută la formarea țărmului. „

Adrian Bâlbă, cercetător științific: „Constituie pentru Marea Neagră, pe de o parte, un biotop pentru multe alte specii – pești, și nu numai pești – în care-și trăiesc viața. Pe de altă parte, este un indice de sanitație, de sănătate, de poluare a apei, fiindcă nu apar decât atunci când apa este bună, este curată. Deci, avem alge, avem ape curate.”

Alga este și un apărător al țărmului, pentru că formează bariere naturale, care împiedică eroziunea costieră.

Mirela Moldoveanu, doctor în protecţia mediului, Institutul de Biologie, Academia Română: „Prin sistemul ei de creștere la nivelul țărmului, în timp se înmulțește și formează acele pajiști submers, acele păduri submerse și formează un fel de barieră de protecție.”

Această specie de algă se dezvoltă la o adâncime între 0 și 2 m în mare. Are nevoie de foarte multă lumină. Dacă exemplarele din pepiniere se vor adapta, vor fi mutate și în alte zone din sudul litoralului.

Supranumită „aurul verde” din Marea Neagră, alga este folosită în industria textilă, farmaceutică și cosmetică. Pe litoralul nostru, o cantitate mare din această specie a fost distrusă în anii ’70.

The post Alga brună, „aurul verde” care purifică apele costiere, multiplicată în pepiniere din Constanța și Agigea appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri