Caută
Close this search box.

Ce se întâmplă cu dobânzile la credite? Isărescu: Vremea creditelor ieftine a trecut

Guvernatorul Băncii Naţionale avertiza românii, întrebat fiind de creşterea dobânzilor la credite, că vor trebui să se obişnuiască cu actualul nivel o lungă perioadă de timp.

„Vremea creditelor ieftine”, a trecut spunea Mugur Isărescu. Și exact așa s-a întâmplat la noi și mai toată lumea.

Creditele au devenit scumpe, ratele au crescut. Întrebarea este, până când? Mai ales că am văzut că inflația la noi de exemplu s-a dus de la aproape 16% la sută, la 6,6%. E aceasta momentul? Să ne uitam pe prognoza BNR.

Semnale pozitive sunt. Iată ce spunea șefa Băncii Centrale Eupene, Christine Lagarde.

„Nu pot să vă ofer o dată concretă la care vor fi reduse dobânzile. Dar pot să vă spun că dacă vom câştiga lupta cu inflaţia, adică vom avea certitudinea că inflaţia vă fi mai mică de 2%, atunci dobânzile vor începe să fie reduse”. Un semnal puternic și un orizont clar de timp. Putem să ne facem o idee despre moment.

În acest moment, dacă ne uitam la datele din luna decembrie, conform datelor Eurostat, inflaţia anuală zona euro a ajuns 2,9%, de la un nivel de 2,4% în luna noiembrie. Deci o creștere și una semnificativă. Există însă optimism în piețe. Optimism împărtășit și de șefa BCE. Lagarde a subliniat că Europa nu este într-o gravă recesiune şi că cel mai dificil moment al luptei cu inflaţia a trecut. Comentariile sale vin după ce Luis de Guindos, vicepreședintele Băncii Central Europene. Însă, aceeași Lagarde avertiza că este posibil că zona euro să fi intrat în recesiune în ultimul trimestru al anului trecut. Deci, un optimism moderat legat de ce se va întâmplă.

Ce trebuie să reținem? Că Băncile centrale fac eforturi pentru a tine inflația sub control, de aici și cele cred că zece majorări consecutive ale ratelor de dobândă ale Băncii Centrale Europene. La fel s-a întâmplat și la noi.

Banca Națională a decis să mențină dobândă de referință la 7%. Însă, când inflația o va lua în jos, ne putem așteptă să scadă și dobânzile. Mai trebuie adăugată o cifră ca să avem un tablou complet. În prezent, dobânda la depozite, un indicator de referinţă pentru activitatea de creditare în zona euro, se situează la un maxim istoric de 4%.

The post Ce se întâmplă cu dobânzile la credite appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri