Caută
Close this search box.

Preşedintele conservator polonez, Andrzej Duda, îi va graţia din nou pe cei doi deputaţi conservatori încarceraţi

Andrzej Duda

Preşedintele conservator polonez, Andrzej Duda, a anunţat joi că va lansa o procedură de graţiere a doi deputaţi membri ai partidului din care provine, formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS), care au fost arestaţi marţi seară de poliţie din palatul prezidenţial unde-şi găsiseră refugiu şi au fost imediat încarceraţi pentru executarea unei pedepse de doi ani de închisoare, transmite France Presse.

Acest caz este cel mai recent din disputa politică ce opune noul guvern al premierului liberal pro-european Donald Tusk şi partidul Lege şi Justiţie (PiS), care în urma alegerilor din octombrie a pierdut puterea pe care o deţinea de opt ani. Ambele tabere politice se acuză reciproc de încălcarea statului de drept, justiţia şi presa fiind principalele lor teme de confruntare.

„Am decis (…) să lansez procedura de graţiere” a declarat Andrzej Duda după o întâlnire cu soţiile celor doi deputaţi, pe care i-a descris drept „primii deţinuţi politici după 1989”. Şeful statului a mai spus că va cere procurorului general eliberarea lor imediată.

Poliţia a intrat marţi seară în palatul prezidenţial după ce a primit ordinul să-i aresteze pe fostul ministrul de interne Mariusz Kaminski şi pe fostul adjunct al acestuia, Maciej Wasik, care se refugiaseră în reşedinţa preşedintelui.

Cei doi politicieni au fost amnistiaţi de preşedintele Duda în 2015 în urma unei condamnări pentru abuz în serviciu şi fals cu privire la fapte săvârşite în anul 2007. Mariusz Kaminski era atunci şeful biroului central anti-corupţie şi a fost acuzat în acel dosar că i-a înscenat unui politician un caz de corupţie.

După învestirea guvernului condus de Tusk, Curtea Supremă a invalidat decizia de amnistiere, invocând că ea a fost semnată de preşedinte înaintea pronunţării sentinţei definitive, care a venit în decembrie 2023. Între timp, Curtea Constituţională, în care majoritatea judecătorilor au fost numiţi pe vremea fostului guvern, a stabilit că decizia de amnistiere din 2015 este valabilă.

În urma condamnării definitive, celor doi deputaţi le-au fost anulate mandatele de parlamentar, ceea ce ei şi preşedintele Duda contestă, iar după ce au fost încarceraţi au intrat în greva foamei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri