Caută
Close this search box.

România vinde biocombustibil în Ucraina. În anul 2023, producătorii de biocombustibili din țara noastră au încasat 1,1 miliarde de euro

Biocombustibilul sau combustibilul biodiesel este complet regenerabil și poate fi folosit ca o alternativă la combustibilul diesel obținut din petrol. Este făcut din uleiuri vegetale sau grăsimi animale și poate fi folosit pentru a înlocui total sau parțial motorina. Lichidul poate fi utilizat în motoare diesel care nu necesită modificări asupra sistemului de alimentare.

Pentru că tot discutăm despre Ucraina și despre produsele lor ieftine care au ajuns pe piața din România, iată că și tara vecina cumpără ceva de la noi. La capitolul biocombustibil, se pare că Ucraina este cel mai important client al nostru.

Cifrele au crescut treptat. Cei de la lanțul alimentar.ro au făcut o analiză și în 2020, când România a intrat pe piață ucraineană, au fost livrate peste 32 de mii de tone de biocombustibil, în valoare de 8 milioane de euro. Un an mai târziu vânzările au scăzut dramatic, până la o mie și puțin de tone.

Specialiștii susțin că aceasta scădere poate fi pusă pe seama secetei din vara anului 2020, care a redus recolta de rapiță, una dintre materiile prime utilizate pentru fabricarea unor biocombustibili.

Lucrurile s-au schimbat în 2022, când Putin a invadat Ucraina. Vânzările de biodiesel din România pe piața ucraineană au crescut enorm. Au fost livrate aproape 700 de mii de tone, cu o valoare totală de peste 868 de milioane de euro.

Cantitatea s-a dublat anul trecut, când producătorii de biocombustibili din țara noastră au încasat 1,1 miliarde de euro. Rapița este principala materie primă pentru fabricile de biodiesel, iar cei de la publicația Lanțul Alimentar au remarcat faptul că importurile de semințe de rapiță din Ucraina au fost în anul comercial 2022-2023, de peste 330 de mii de tone, o creștere spectaculoasă față de anii precedenți, când importurile nu depășeau 3.500 tone.

Cel mai probabil o cantitate importanta de rapiță a fost transformată în biodiesel, iar mai apoi combustibilul a fost vândut în țara vecină. Așadar, iată că la acest capitol România iese pe plus și companiile din domeniu fac bani frumoși din aceste vânzări.

The post România vinde biocombustibil în Ucraina. În anul 2023, producătorii de biocombustibili din țara noastră au încasat 1,1 miliarde de euro appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri