Caută
Close this search box.

Şefa EPPO vrea să obţină fonduri şi prerogative suplimentare. Piedici de care se lovesc anchetele – interviu POLITICO

„Să nu dormiţi bine” – acesta este mesajul procurorului-şef al Europei pe care îl transmite organizaţiilor criminale care vizează din ce în ce mai mult UE şi banii săi. În timp ce capii drogurilor se reorientează către furtul de bani de la UE, cel mai important procuror european vrea să riposteze. Şefa Parchetului European doreşte să obţină puteri şi fonduri suplimentare pentru a face faţă escrocilor, scrie POLITICO.

La doi ani de când şi-a început activitatea ca prim-procuror al Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kövesi constată o „reorientare a mafiei, care îşi îndreaptă privirea către subvenţiile UE şi frauda cu TVA”.

Poate că traficul cu droguri face mai convingătoare dramele de pe Netflix, dar aceste infracţiuni financiare cu banii UE pot fi extrem de profitabile, scrie Politico. „Europa pierde peste 50 de miliarde de euro pe an numai cu acest tip de infracţionalitate”, a declarat Kövesi într-un interviu acordat publicaţiei europene din biroul său din Luxemburg.

Kövesi – care conduce o echipă de 135 de procurori ce se ocupă de investigaţii transfrontaliere masive deschise pentru infracţiuni legate de bugetul UE – a reluat un avertisment recent al Europol, agenţia de aplicare a legii din UE, privind „negarea la nivel continental a nivelului real al fraudei financiare şi a ceea ce înseamnă aceasta pentru securitatea noastră”.

Una dintre principalele ţinte este mecanismul de redresare şi de rezilienţă, înfiinţat în urma pandemiei de Covid pentru a distribui sume uriaşe de bani destinaţi să ajute ţările să se pună pe picioare. Sute de astfel de cazuri sunt în prezent investigate de EPPO.

„Ori de câte ori există crimă organizată, cum ar fi o piaţă mare pentru cumpărare de droguri, există o corupţie generalizată şi nu există ţară curată din acest punct de vedere”, a declarat Kövesi.

NOI BIROURI ÎN POLONIA ŞI SUEDIA ŞI NOI PREROGATIVE PENTRU KOVESI

Dar presiunea asupra EPPO creşte în acest an electoral important şi în condiţiile în care echipa de procurori de elită a lui Kövesi va include noi membri din Polonia – ţară guvernată acum de Donald Tusk, care are o atitudine pro-UE, după ani de zile de guvernare naţionalistă a partidului Lege şi Justiţie (PiS) – şi din Suedia, care a anunţat că este în curs de aderare. Doar Ungaria nu face parte din eforturile EPPO, menţionează Politico.

Înfiinţarea unui birou în Polonia ar putea ajuta EPPO şi într-un alt domeniu: gestionarea acuzaţiilor împotriva celor care se fac vinovaţi de eludarea sancţiunilor ruseşti.

Franţa şi Germania au făcut presiuni pentru a acţiona împotriva celor care încalcă sancţiunile, iar Kövesi aşteaptă ca executivul european şi deputaţii europeni să-i schimbe atribuţiile înainte de a putea începe să lucreze şi în acest sens.

„Cred că EPPO este cel mai bun instrument pentru ca Europa să se implice în lupta împotriva acestui tip de infracţionalitate”, a declarat Kövesi. Dar ea avertizează că bugetul EPPO va trebui să ţină pasul cu o extindere a rolului său. „Întreaga arhitectură pusă în aplicare pentru a proteja banii UE trebuie să fie un pic reformată”, spune ea.

UN FBI EUROPEAN?

În timp ce EPPO încearcă să combată corupţia, există o altă agenţie a UE cu atribuţii similare – agenţia antifraudă OLAF. Şi, în timp ce OLAF nu indică în ce măsură recomandările sale financiare au dus la recuperarea banilor UE, EPPO susţine că a contribuit la recuperarea a miliarde de euro.

„Noi putem schimba jocurile”, a declarat Kövesi, precizând totodată că EPPO şi OLAF cooperează bine.

Însă un diplomat european pune sub semnul întrebării coexistenţa celor două organisme, ambele având ca scop combaterea utilizării abuzive a fondurilor UE.

„În timp ce EPPO poate crede cu adevărat că poate avea un argument întemeiat pentru un buget mai mare care să-i permită să-şi facă treaba, ar trebui de asemenea să se ţină cont de faptul că, probabil, consideră în egală măsură că bugetul mai mare al OLAF nu reflectă neapărat rezultatele sale reale pe teren”, a declarat diplomatul sub protecţia anonimatului.

Kövesi spune că o finanţare suplimentară ar ajuta-o să creeze o forţă de elită de investigatori financiari în întregul bloc. Citește mai departe pe News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri