Caută
Close this search box.

Șeful NATO admite, în premieră de la începutul războiului, că Kievul are dreptul de a lovi ținte militare rusești din afara Ucrainei

Pentru prima dată de la începutul conflictului din Ucraina, în urmă cu doi ani, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă în mod explicit că Kievul are temeiul de a lovi ținte militare rusești aflate în afara Ucrainei, în conformitate cu normele dreptului internațional, relatează The Irish Times.

Jens Stoltenberg a recunoscut la începutul acestei săptămâni că utilizarea armelor furnizate de Occident pentru a lovi ţinte din Rusia a fost mult timp un punct de dispută între aliaţii Kievului, din cauza temerilor legate de escaladarea conflictului. „Este la latitudinea fiecărui aliat să decidă dacă există anumite avertismente cu privire la ceea ce livrează, iar diferiţi aliaţi au avut politici oarecum diferite în această privinţă”, a declarat Stoltenberg pentru Radio Europa Liberă într-un interviu publicat marţi.

„Dar, în general, trebuie să ne amintim despre ce este vorba. Acesta este un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a dreptului internaţional. Iar conform dreptului internaţional, Ucraina are dreptul la autoapărare”, a adăugat Stoltenberg. „Iar acest lucru include şi lovirea unor ţinte militare legitime, ţinte militare ruseşti, în afara Ucrainei. Acesta este dreptul internaţional şi, bineînţeles, Ucraina are dreptul să facă acest lucru, ca să se protejeze”, a explicat Stoltenberg.

Kievul a intensificat loviturile cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte militare din interiorul Rusiei

Un oficial NATO a confirmat joi pentru Financial Times că Stoltenberg a declarat într-adevăr că Kievul are dreptul la autoapărare, inclusiv prin lovirea unor ţinte militare ruseşti legitime din afara Ucrainei.

Comentariile reprezintă un pas înainte în retorica şefului NATO, care s-a referit anterior la drepturile Kievului în conformitate cu dreptul internaţional fără a menţiona în mod explicit atacurile asupra teritoriului rusesc, menţionează Financial Times.

Noul punct de vedere reprezintă o intensificare a retoricii lui Stoltenberg, care s-a referit anterior la drepturile Kievului. în conformitate cu dreptul internațional, fără a menționa în mod explicit atacurile asupra teritoriului rusesc.

Dezbaterea privind utilizarea armelor oferite de Occident Ucrainei pentru a lovi teritoriul Rusiei este posibil să se intensifice în condițiile în care unii aliați din NATO încep să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina, care, dacă sunt înarmate cu rachete cu rază lungă de acțiune, ar putea crește semnificativ distanța la care pot ajunge Kievul pe teritoriul rusesc.

În ultimele luni, Kievul a intensificat loviturile cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte militare din interiorul Rusiei, inclusiv asupra unui depozit de petrol folosit de armata rusă în apropiere de Sankt Petersburg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri