Caută
Close this search box.

SUA au lansat lovituri asupra unor miliţii pro-iraniene din Irak şi Siria ca un prim răspuns la atacul asupra militarilor americani din Iordania. Reacţia Irakului

SUA au lansat vineri lovituri aeriene asupra unor ţinte din Irak şi Siria, marcând începutul a ceea ce va fi probabil un răspuns la scară mai mare asupra miliţiilor susţinute de Iran care sunt responsabile pentru atacuri asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu, relatează Reuters şi CNN.

Bilanţul atacurilor aeriene din estul Siriei se ridică la cel puţin 18 morţi.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie a opoziţiei siriene în extil, a declarat că loviturile din estul Siriei s-au soldat cu moartea a „cel puţin 18 luptători pro-Iran”.

Cel puţin 26 de situri importante care adăpostesc grupuri pro-iraniene, inclusiv depozite de arme, au fost distruse în raidurile în curs de desfăşurare care au lovit o mare parte din estul Siriei, o suprafaţă ce se întinde pe o distanţă de peste 100 de kilometri, de la oraşul Deir ez-Zor până la Albu Kamal, în apropiere de graniţa cu Irakul, a declarat pentru AFP grupul de monitorizare.

Mesajul lui Joe Biden

Casa Albă a dat publicităţii o declaraţie a preşedintelui Joe Biden după anunţul că SUA au lansat atacuri aeriene împotriva unor ţinte din Siria şi Irak ca răspuns la atacul cu drone de duminică asupra unei baze militare americane din Iordania, când au fost ucişi trei soldaţi, relatează News.ro.

„Duminica trecută, trei soldaţi americani au fost ucişi în Iordania de o dronă lansată de grupuri militante susţinute de Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC). Mai devreme, astăzi, am participat la întoarcerea demnă a acestor americani curajoşi la Baza aeriană Dover şi am vorbit cu fiecare dintre familiile lor. În această după-amiază, la indicaţiile mele, forţele militare americane au lovit instalaţii din Irak şi Siria pe care IRGC şi miliţiile afiliate le folosesc pentru a ataca forţele americane”, a anunţat preşedintele.

„Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua în momentele şi locurile pe care le vom alege”, a punctat şeful Casei Albe.

„Statele Unite nu caută conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să ştie acest lucru toţi cei care ar putea încerca să ne facă rău: Dacă faceţi rău unui american, vom răspunde”, a avertizat preşedintele american.

Cu doar câteva minute înainte de primele informaţii despre loviturile americane din Siria şi Irak, Joe Biden a participat la un ceremonial solemn la baza aeriană Dover din Delaware cu ocazia repatrierii rămăşiţelor celor trei militari americani căzuţi la datorie, ucişi în atacul cu drone de la sfârşitul săptămânii trecute din Iordania.

Preşedintele SUA şi prima-doamnă, Jill Biden, s-au alăturat familiilor îndurerate în timp ce îi omagiau pe cei trei membri ai serviciilor americane ucişi: sergenţii William Jerome Rivers din Carrollton,  Kennedy Sanders din Waycross şi Breonna Moffett din Savannah.

„Au riscat totul”, a declarat Joe Biden joi. El nu a luat cuvântul la evenimentul de vineri.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, şi generalul CQ Brown, preşedintele Statului Major Interarme, au fost de asemenea prezenţi.

Reacția Irakului

Un purtător de cuvânt al armatei irakiene a declarat că atacurile aeriene americane au fost lansate în zonele de frontieră irakiene, dar a avertizat că atacurile ar putea declanşa instabilitate în regiune. „Aceste lovituri aeriene constituie o încălcare a suveranităţii irakiene, subminează eforturile guvernului irakian şi reprezintă o ameninţare care ar putea duce Irakul şi regiunea la consecinţe nefaste”, a spus purtătorul de cuvânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri