Caută
Close this search box.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni acuză Israelul că a torturat angajaţi de-ai săi din Fâşia Gaza

Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) a acuzat luni autorităţile israeliene că au comis acte de tortură împotriva unora din angajaţii săi din Fâşia Gaza, informează AFP.

„Angajaţii noştri ne-au raportat lucruri oribile din timpul detenţiei şi interogatoriilor la care au fost supuşi de către autorităţile israeliene”, precum „tortură, maltratare, abuz şi exploatare sexuală”, a spus agenţia ONU într-un comunicat transmis AFP.

„Unii din angajaţii noştri au raportat echipelor UNRWA că au fost forţaţi să facă mărturisiri sub tortură şi rele tratamente” în timp ce erau „interogaţi despre relaţiile dintre UNRWA şi Hamas şi despre o implicare în atacul din 7 octombrie împotriva Israelului”, a indicat UNRWA, pe care Israelul o acuză, la rândul său, că a angajat „peste 450 de terorişti” în Gaza.

Confesiuni care, potrivit agenţiei ONU, servesc drept campaniei de „dezinformare” pe care o conduc „autorităţile israeliene”.

După acuzaţiile Israelului din ianuarie la adresa a 12 angajaţi de-ai săi, care au dus la suspendarea finanţării din partea a aproximativ 15 ţări donatoare, ONU s-a separat imediat de angajaţii acuzaţi, a lansat o investigaţie internă şi a încredinţat unui grup independent misiunea de a evalua UNRWA şi „neutralitatea” acesteia. Dar notează agenţia ONU, până acum, Israelul nu a împărtăşit nicio dovadă a acuzaţiilor sale anchetatorilor sau UNRWA, care are aproximativ 30.000 de angajaţi în teritoriile palestiniene, Liban, Iordania şi Siria.

Tensiunile dintre ONU şi autorităţile israeliene au fost ilustrate luni şi de rechemarea de către Israel a ambasadorului său la ONU.

„Am ordonat ambasadorului nostru la ONU, Gilad Erdan, să se întoarcă în Israel pentru consultări imediate”, a declarat ministrul de externe Israel Katz într-un mesaj publicat pe X.

Pentru a-şi explica decizia, ministrul l-a acuzat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că a rămas „tăcut” cu privire la „atrocităţile comise de Hamas”, în pofida publicării luni a unui raport de către reprezentantul special al ONU privind violenţa sexuală în timpul conflictelor, Pramila Patten, care „le detaliază cu duritate”.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a negat însă acuzaţiile.”În niciun caz secretarul general nu a făcut ceva pentru a păstra tăcerea asupra acestui raport”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric. Preluare: Agerpres

The post Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni acuză Israelul că a torturat angajaţi de-ai săi din Fâşia Gaza appeared first on tvrinfo.ro.

„}]]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri