Caută
Close this search box.

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova, pe fondul securităţii stricte / Melodia My Way i-a acompaniat ultimul drum / Prima imagine cu trupul său

aleksei navalnîi

Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova, vineri, pe fondul unei securităţi stricte şi al temerilor privind o represiune a poliţiei, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters și News.ro.

O slujbă religioasă pentru Navalny a avut loc la ora locală 14.00 (13.00, ora României) la Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Marino, unde Navalnîi avea domiciliul.

Părinţii lui Navalnîi au fost văzuţi intrând în biserica unde s-au desfășurat funeraliile fiului lor.

Oamenii care stăteau la coadă ca să intre să-şi ia rămas bun au început să scandeze numele lui Navalnîi şi să aplaude în momentul în care sicriul a fost scos din maşina mortuară şi băgat în biserică.

Capacul a fost pus pe sicriul lui Navalnîi şi apoi a fost coborât în pământ.

Pe fundal, se auzea melodia My Way a lui Frank Sinatra.

Poliţia împiedică miile de oameni să intre în cimitir

Sicriul cu trupul neînsufleţit al opozantului a ajuns la cimitir.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Ivan Jdanov, prieten apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a scris: „Acei poliţişti proşti ai lui (Serghei) Sobianin (primarul Moscovei) au blocat pur şi simplu maşina morturară. Idioţi”.

Canalul Mojem Obiasnit („Putem explica”) a anunţat pe contul său de Telegram că poliţia a început să „împingă oamenii afară din cimitir”, după ce „cel puţin o sută de persoane, inclusiv jurnalişti, s-au adunat acolo”.

„Există poliţişti la fiecare intersecţie care se apropie de cimitir”, a explicat organul de presă, adăugând că „din ce în ce mai multe persoane sosesc cu flori, iar magazinele locale rămân fără flori”, scrie Le Monde.

Numărul oamenilor care vin spre cimitir pare de ordinul miilor, potrivit imaginilor. Pe drum, unii dintre cei prezenţi strigă „Nu războiului” şi „Libertate pentru deţinuţii politici”, potrivit unei înregistrări video postate pe Telegram şi pe X (fostul Twitter) de site-ul de investigaţie Mediazona.

Foto: CNN

Între timp, o primă imagine cu trupul său aşezat în sicriu – i se vede doar chipul, trupul fiind acoperit de flori – a fost postată de echipa lui Navalnîi pe reţelele sociale.

Diplomaţii străini, printre care ambasadorii Germaniei, Franţei şi SUA, au sosit la biserică pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi. Alexander Graf Lambsdorff, Pierre Levy şi Lynne Tracy au fost fotografiaţi lângă biserică, îmbrăcaţi în negru şi purtând trandafiri roşii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri