Caută
Close this search box.

Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, scrisoare deschisă către Ciolacu

Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, scrisoare deschisă către Ciolacu

Alexandru Muraru, președinte filialei PNL Iași a trimis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, președinte al PSD, în care explică de ce președintele Consiliului Județean Iași, Bogdan Cojocaru, ar putea fi în incompatibilitate, în condițiile în care la alegerile locale va fi și candidat din partea social-democraților.

Muraru a inițiat acest demers ”pentru asigurarea unui mediu electoral liber și echitabil, liber de orice formă de influență sau presiune administrativă”.

Liberalul semnalează că situația candidat-președinte CJ ”creează un teren propice pentru conflictul de interese, întrucât atribuțiile domnului Cojocaru includ aspecte cruciale ale organizării electorale”.

”Stimate Domnule Președinte Marcel Ciolacu,

Având în vedere proximitatea alegerilor locale și candidatura domnului Bogdan Cojocaru, actual Prefect al Județului Iași și Președinte al PSD Iași, pentru poziția de Președinte al Consiliului Județean Iași, îmi exprim profunda preocupare cu privire la potențialul conflict de interese și riscul de interferență în integritatea procesului electoral, generat de menținerea simultană a funcției de prefect.

Prevederile legislative evidențiază cu claritate rolul esențial al prefectului în coordonarea și supravegherea aplicării legilor electorale la nivel local, garantând astfel desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor.

Prefectul, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, dispune de autoritatea de a influența direct sau indirect procedurile electorale, de la organizarea secțiilor de votare până la numirea și formarea personalului implicat în procesul electoral.

Acest rol semnificativ impune o responsabilitate enormă pentru asigurarea unui mediu electoral liber și echitabil, liber de orice formă de influență sau presiune administrativă.

În lumina acestor responsabilități, prezența unui candidat activ în cursa electorală într-o funcție cheie de supraveghere a alegerilor reprezintă o preocupare legitimă pentru toți participanții la procesul electoral și pentru electorat.

Situația în care se află domnul Bogdan Cojocaru aduce în discuție un scenariu aproape hilar, dar profund problematic pentru integritatea procesului electoral în Județul Iași.

Este o situație în care, metaforic vorbind, domnia sa organizează procesul electoral dimineața – exercitând atribuții cheie cum ar fi supervizarea aplicării corecte a legislației electorale, coordonarea serviciilor publice deconcentrate responsabile de logistică și infrastructură electorală și asigurarea măsurilor de ordine publică – pentru ca apoi, după-amiaza, să participe activ la campania electorală, în calitate de candidat pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Iași.

Acest dualism de roluri nu numai că subminează încrederea publicului în imparțialitatea și corectitudinea procesului electoral, dar ridică și întrebări serioase privind capacitatea oricărui candidat de a se desprinde obiectiv de avantajele conferite de poziția administrativă deținută, conform TVRInfo.

Fără îndoială, această situație creează un teren propice pentru conflictul de interese, întrucât atribuțiile domnului Cojocaru includ aspecte cruciale ale organizării electorale, de la aprobarea locațiilor secțiilor de votare până la supervizarea directă a măsurilor de securitate și ordine publică în ziua votului.

De asemenea, aș dori să subliniez precedentul stabilit de domnul Virgiliu Nanu, Prefectul Județului Prahova, care a ales să demisioneze din funcția sa pentru a se candida la președinția Consiliului Județean Prahova.

Prin urmare, vă solicit respectuos să luați în considerare retragerea domnului Bogdan Cojocaru din funcția de Prefect al Județului Iași. Această ar servi ca un exemplu puternic de angajament față de asigurarea unui proces electoral echitabil și transparent în România.

Conștient de importanța și sensibilitatea acestei solicitări, vă mulțumesc anticipat pentru atenția acordată și pentru deschiderea dvs. față de dialogul constructiv.

Sunt încredințat că, împreună, putem contribui la consolidarea încrederii în instituțiile democratice ale țării noastre”, este scrisoarea deschisă trimisă de Alexandru Muraru
președintele Partidului Național Liberal Iași, către Marcel Ciolacu, președintele Partidul Social Democrat și prim-ministru al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri