Caută
Close this search box.

Comisia Europeană alocă 500 de milioane euro pentru producţia de muniţii

Comisia Europeană alocă 500 de milioane euro pentru producţia de muniţii

Comisia Europeană a alocat 500 milioane euro, sumă prevăzută în Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP).

Ironia face că ASAP, în limbajul de comunicare uzual, este prescurtarea de la „as soon as posible”.

Acest lucru va permite industriei europene de apărare să îşi sporească capacitatea de producţie de muniţii la 2 milioane de cochilii pe an până la sfârşitul anului 2025, conform News.ro.

De asemenea, Comisia Europeană a lansat programul de lucru pentru instrumentul de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) şi al patrulea program anual de lucru al Fondului european de apărare (FEA), arată comunicatul de presă al Executivului european.

Împreună, aceste programe au un buget de aproape două miliarde euro. Măsurile de astăzi în direcţia consolidării bazei industriale şi tehnologice de apărare europene sunt luate în urma adoptării primei Strategii industriale europene în domeniul apărării ( EDIS) şi a propunerii aferente privind un program european pentru industria de apărare (EDIP).

Cu sprijinul ASAP, se preconizează că Europa va atinge o capacitate anuală de producţie de coji de muniţie de două milioane, până la sfârşitul anului 2025.

Comisia Europeană a finalizat evaluarea în temeiul Regulamentului ASAP în timp record şi a selectat 31 proiecte pentru a ajuta industria europeană să îşi sporească producţia de muniţii şi gradul de pregătire.

Proiectele selectate acoperă cinci domenii: certificarea explozivilor, a pulberilor, a cochiliilor, a rachetelor şi a testării şi recondiţionării. Proiectele vor fi finanţate cu 513 milioane EUR din bugetele UE şi Norvegiei.

Această finanţare va mobiliza investiţii suplimentare din partea industriei prin cofinanţare, ceea ce va duce la investiţii totale de aproximativ 1.4 miliarde EUR în lanţul de aprovizionare.
ASAP se concentrează asupra pulberilor şi explozivilor, care reprezintă blocaje pentru producţia de coji de muniţie, şi le va aloca aproximativ trei sferturi din program.

Programul va sprijini proiecte de creştere a capacităţii anuale de producţie cu peste 10 000 de tone de pulbere şi cu peste 4 300 de tone de explozivi. În acest scop, Uniunea va investi 248 de milioane EUR în capacitatea de producţie a pulberilor şi 124 de milioane EUR în capacitatea de fabricare a explozivilor.

Datorită măsurilor deja luate, capacitatea de producţie anuală europeană pentru cochilii de 155 mm atinsese deja 1 milioane pe an în ianuarie 2024. Întreprinderile beneficiare ale ASAP şi lanţurile lor de aprovizionare sunt răspândite în întreaga Uniune Europeană.

Se acordă sprijin pentru consolidarea capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru crearea unora noi. Proiectele finalizate vor spori capacitatea de reacţie şi capacitatea industriei de apărare a Uniunii, asigurând o aprovizionare mai rapidă cu muniţie şi rachete în Europa.

Este preconizat că acordurile de grant cu solicitanţii selectaţi vor fi semnate în mai 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri