Caută
Close this search box.

Exercițiu de poliție aeriană România – Turcia, la Baza 86 Fetești

Exercițiu de poliție aeriană România - Turcia, la Baza 86 Fetești

Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române și ale Turciei au interceptat deasupra Dobrogei, un aparat de transport.

A fost doar un exercițiu demonstrativ care s-a desfășurat la Baza Aeriană 86 Fetești. Iar o echipă a Știrilor TVR a filmat misiunea din avionul interceptat, dar și de la sol.

Un avion de transport Spartan a pierdut legătura cu controlorii de zbor, undeva deasupra Dobrogei. Piloții români și turci de F-16 din Baza Fetești au fost alertați și au decolat pentru a vedea ce se întâmplă.

În mod normal, avioanele care fac poliție aeriană trebuie să decoleze în 15 minute de la alertare.

Octavian Palferenț, pilot de F-16: Ca și nivel de complexitate nu pot să spun că este unul foarte mare, pentru că suntem mental pregătiți să lucrăm în astfel de condiții.

Încă de anul trecut, Turcia are în baza Fetești 80 de militari și 4 avioane F-16, care participă la misiunile de protejare a spațiului aerian românesc.

În cele 3 luni de activitate, piloții turci au avut 27 de misiuni de antrenament, însă au avut parte și de acțiune reală.

Pilot de F-16, Forţele Aeriene ale Turciei: Am avut 2 misiuni reale de interceptare în toată această perioadă. Din moment ce suntem obişnuiţi cu acest tip de alertare în ţara noastră, nu avem nicio problemă nici în România, adică putem să decolăm în 15 minute de la alertare.

Săptămâna aceasta, în baza aeriană Fetești au venit și 3 avioane Rafale și 40 de militari francezi. În perioada următoare, aceștia se vor antrena cu escadrila românească de F-16, conform TVRInfo.

Max, pilot de Rafale, Forţele Aeriene Franceze: Pentru noi, scopul este să știm cum putem face să venim aici repede, cu puțină logistică și să fim gata de luptă în câteva ore, ca să putem duce la capăt orice fel de misiune.

După ce Rusia a atacat neprovocată Ucraina, NATO a întărit misiunile de poliție aeriană ale piloților români. Practic, nu e zi în care în bazele aeriene Kogălniceanu sau Fetești să nu fie avioane de luptă aliate care să sprijine F-16 românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri