Caută
Close this search box.

Noile tarife de călătorie pe care turiștii ar trebui să le cunoască

Taxele de turism sunt acum o parte la fel de importantă a unei călătorii precum selfie-urile și magazinele de suveniruri. Și veți întâmpina multe taxe pe drum, scrie BBC.

Hammer Tsui își amintește prima dată când și-a dat seama că a fost taxată pentru că este turistă. Ea și soțul ei vizitau Barcelona când a descoperit că vizitatorii care înnoptau și pasagerii de croazieră trebuiau să plătească o suprataxă. Taxa, introdusă în 2012, va ajunge la 3,25 euro pe zi la 1 aprilie 2024, ceea ce înseamnă că un cuplu care stă o săptămână va plăti peste 45 de euro.

„M-a lăsat descurajată”, a declarat bloggerița din Hong Kong, care își documentează călătoriile împreună cu soțul ei. „Întotdeauna am crezut că turiștii contribuie semnificativ la economia locală și ar trebui să fie primiți cu brațele deschise.” Taxa, a considerat ea, „părea nedreaptă și oarecum lipsită de etică”.

Dar, indiferent dacă călătorii își dau seama sau nu, taxele turistice fac acum parte din călătorie la fel de mult ca selfie-urile și magazinele de suveniruri. Și vor fi aplicate și altele.

Luna trecută, Bali a început să perceapă vizitatorilor internaționali o taxă de intrare de 150.000 de rupii. Veneția a impus recent o taxă de până la 5 euro pentru vizitatorii de o zi, iar guvernatorul din Hawaii a introdus o lege care ar urma să impună vizitatorilor o „taxă climatică” de 25 de dolari. Sevilla tocmai a anunțat chiar și un plan de finanțare a conservării popularei sale Plaza de Espana prin taxarea vizitatorilor săi.

Dar acesta nu este un lucru nou. Țările taxează de mult timp călătorii, cerându-le să cumpere vize turistice. Aeroporturile adaugă taxe la biletele de avion; guvernele locale impun în mod regulat taxe pentru hoteluri și închirieri de mașini; iar destinațiile populare cu taxe de turism împânzesc globul, de la Butan la Belize, de la Mallorca la Malaezia.

Dar recenta creștere a numărului de destinații care impun sau majorează taxele de turism reflectă consecințele tot mai drastice ale schimbărilor climatice și turismului excesiv – și se pare că acestea vor persista.

Banii obținuți din toate aceste taxe sunt adesea adăugați la un buget general, dar multe entități alocă, de asemenea, o parte pentru promovarea turismului. În unele cazuri, taxele susțin inițiative de sustenabilitate, cum ar fi protejarea faunei sălbatice, reconstruirea ruinelor și chiar sprijinirea muzicienilor.

Experții spun că taxele au sens deoarece călătorii vizitează locuri fără a plăti pentru dezvoltarea sau întreținerea lor, în timp ce localnicii se confruntă cu impactul deșeurilor și aglomerației. „Industria turismului „profită” de domeniul public”, a declarat Harold Goodwin, membru-senior al Institutului de Management al Locurilor de Muncă din cadrul Universității Metropolitane din Manchester. „Care este motivul pentru care turiștii și vizitatorii de o zi să nu contribuie?”

Din ce în ce mai multe taxe au ca scop și limitarea numărului de vizitatori.

„În trecut, exista sentimentul că, cu cât vin mai mulți turiști, cu atât mai bine, și că fiecare vizitator în plus aduce un beneficiu suplimentar. Mai nou, destinațiile își dau seama că există un număr finit de vizitatori care pot fi găzduiți”, a declarat Justin Francis, care s-a asociat cu Goodwin pentru a înființa compania de turism Responsible Travel, ale cărei călătorii sunt concepute pentru a reduce impactul nociv al turismului.

Experții spun că, în cazul în care călătorii trebuie să plătească o taxă specială, este important ca aceștia să știe cum sunt utilizați banii. Un studiu realizat în 2019 în regiunea italiană Puglia a arătat că vizitatorii cărora li s-a spus că o taxă va contribui la protejarea orașului pe care îl vizitează au acceptat-o mai ușor și au fost dispuși să plătească aproape de cinci ori mai mult.

Câteva regiuni au preluat această metodă, fiind transparente în ceea ce privește modul în care cheltuiesc banii pe care îi strâng.

Islanda impune o taxă de cazare de până la 7 euro pe noapte pentru a sprijini turismul și sustenabilitatea. Site-ul Consiliului islandez pentru turism detaliază modul în care au fost cheltuiți banii, indicând finanțarea a sute de proiecte, cum ar fi construirea infrastructurilor pentru observarea balenelor, întreținerea traseelor de drumeție din apropierea izvoarelor termale naturale și aprovizionarea cu toalete a unei zone de cercetare a ghețarilor.

În Austin, Texas, vizitatorii pot auzi la propriu cum au fost folosiți banii lor. Veniturile obținute dintr-o parte din taxa de cazare a orașului susțin un „Live Music Fund” (Fond pentru muzică live), care oferă subvenții pentru muzicieni, concerte și festivaluri.

Iar după ce Insulele Baleare din Spania au introdus o taxă în 2016, au putut implementa diverse proiecte, inclusiv conservarea dunelor, o nouă alee pietonală în Ibiza și restaurarea zidurilor medievale în orașul Alcúdia.

Unele întreprinderi au mers până în punctul în care și-au autoimpus taxe pentru ceea ce spun că este binele planetei. Maple Leaf Adventures, o companie de croaziere de expediție care operează de-a lungul coastei canadiene British Columbia, s-a alăturat altor agenții pentru a percepe o taxă de sustenabilitate de 200 de dolari canadieni/ pasager. „Aceasta este o „sumă simbolică”, nu reprezintă nici pe departe adevăratul cost a fi un agent responsabil”, a declarat Maureen Gordon, coproprietar al liniei de croazieră, precizând că banii sunt direcționați către grupuri de conservare, agenții turistice sustenabile și comunități indigene.

Cu toate acestea, criticii se întreabă dacă nu cumva este ceva elitist să fie percepută o taxă care ar putea să-i facă pe unii călători să renunțe la vizite. „Cred că există modalități mai echitabile și mai eficiente de a aborda probleme precum turismul excesiv fără a împovăra călătorii pe nedrept”, a declarat Tsui. „În cele din urmă, sper că vom atinge un echilibru când taxele de turism vor fi folosite în mod judicios pentru a sprijini practicile turistice sustenabile și fără a goni vizitatorii.”

Indiferent de părerile noastre, taxele au devenit o sursă importantă de venituri pentru guverne și este puțin probabil să fie eliminate. De exemplu, Barcelona estimează că va colecta până la 100 de milioane de euro în 2024.

The post Noile tarife de călătorie pe care turiștii ar trebui să le cunoască appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri