Caută
Close this search box.

Olena Zelenska și Iulia Navalnaia au declinat invitaţiile la discursul lui Biden, confirmă Casa Albă. Motive bine întemeiate în culise

Atât Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, cât şi Olena Zelenskaia, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au declinat invitaţiile de a asista la discursul pe care preşedintele american Joe Biden îl va ţine joi în Congres, a indicat Casa Albă.

Iulia Navalnaia şi Olena Zelenska fuseseră invitate ca oaspete la discursul anual despre starea națiunii, a confirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, răspunzând unei întrebări.

‘Casa Albă a invitat-o, într-adevăr, pe dna Zelenska la (discursul despre) starea națiunii, dar ea nu poate fi prezentă. V-aş îndemna să vă adresaţi Ucrainei pentru a afla motivul, dar a primit (…), într-adevăr, o invitaţie din partea noastră’, le-a spus Karine Jean-Pierre reporterilor.

‘Dna Navalnaia a fost, într-adevăr, invitată personal de preşedinte. Ea nu a putut asista. V-aş invita să i vă adresaţi pentru a explica de ce, dar da, a fost invitată’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Biroul Olenei Zelenskaia a indicat mai devreme, pentru Politico, faptul că soţia preşedintelui ucrainean nu poate asista din cauza unor suprapuneri de programare.

Cu toate acestea, cotidianul The Washington Post a citat persoane la curent cu decizia Kievului, care au afirmat că prezenţa potenţială a Iuliei Navalnaia le-ar fi provocat disconfort ucrainenilor date fiind declaraţiile defunctului său soţ cu privire la Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, ca aparţinând Rusiei.

Acelaşi cotidian a scris că, potrivit purtătorului de cuvânt al Iuliei Navalnaia, aceasta nu poate asista la discursul lui Biden din cauza stării de oboseală.

Discursul despre starea națiunii – ce va conține

Discursul oficial adresat celor două camere ale Congresului îi oferă în mod tradiţional preşedintelui ocazia de a face bilanţul principalelor probleme de politică şi de a stabili direcţiile viitoare ale guvernului său.

Biden va aborda probabil din nou tema invaziei ruse în Ucraina, în contextul blocajului actual din Congres în privinţa pachetului de ajutor militar de 60 miliarde de dolari.

În ce-i priveşte pe invitaţii la discursul de joi, preşedintele Biden, soţia sa, Jill, dar şi membri ai Congresului au ales cu grijă persoane reprezentative pentru cauzele lor politice sau ale votanţilor lor, notează Reuters.

Invitaţii stau în balcoanele din Camera Reprezentanţilor în timp ce preşedintele susţine discursul. Adesea, preşedintele îi salută pe unii dintre ei prin adresare directă.

Anul acesta, printre invitaţi se află persoane a căror viaţă a fost marcată de fertilizarea in vitro, precum şi membri de familie ai unor americani aflaţi în detenţie în străinătate.

Vor fi prezenţi: Elizabeth Carr – primul copil născut prin fertilizare in vitro în SUA, acum 42 de ani, ce a fost invitată de senatorul democrat de Virginia Tim Kaine; Kate Cox, o femeie din zona Dallas care a dat în judecată statul Texas pentru dreptul de a întrerupe o sarcină neviabilă; Cox este invitată de Prima Doamnă Jill Biden; Ella Milman şi Mikhail Gershkovich – părinţii reporterului WSJ Evan Gershkovich, aflat într-o închisoare din Moscova, invitaţi de președintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson; la invitaţia republicanului Thomas Massie, Gabriel Shipton, fratele fondatorului Wikileaks Julian Assange, pe care SUA îl acuză de publicarea de documente clasificate şi îl vor extrădat din Marea Britanie.

Preluare: Agerpres

The post Olena Zelenska și Iulia Navalnaia au declinat invitaţiile la discursul lui Biden, confirmă Casa Albă. Motive bine întemeiate în culise appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri