Caută
Close this search box.

Pentagonul a consemnat cel puţin 50 de atacuri ale rebelilor houthi

Pentagonul a consemnat cel puţin 50 de atacuri ale rebelilor houthi

Celeste Wallander, adjunctă a secretarului apărării Statelor Unite, a declarat joi la Washington, în cursul unei audieri în Congresul american, că miliţiile yemenite houthi sunt răspunzătoare de cel puţin 50 de atacuri asupra unor nave în largul coastelor Yemenului, începând din toamna trecută.

Gruparea rebelă susţinută de Iran atacă din noiembrie 2023 navele despre care consideră că au legături cu Israelul, ca represalii la ofensiva israeliană împotriva grupării palestiniene Hamas din Gaza, conform TVRInfo.

„În Marea Roşie, houthi încearcă să perturbe această rută vitală pentru comerţul mondial”, a spus Wallander.

Atacurile au afectat comerţul maritim, pentru care traseul prin Marea Roşie şi Canalul Suez este esenţial, arată AFP.

Rebelii houthi ameninţă că extind către Oceanul Indian atacurile asupra navelor comerciale

Rebelii houthi din Yemen au susţinut vineri că încep acţiunile militare şi împotriva navelor care au legături cu Israelul şi în zona Oceanului Indian, nu doar în Marea Roşie şi în zona strâmtorii Bab al-Mandeb.

Statele Unite au reacţionat prin instalarea unei forţe internaţionale de protecţie maritimă, începând din decembrie, şi au bombardat de mai multe ori, cu sprijinul Regatului Unit, obiective houthi din Yemen.

O altă oficialitate de la Pentagon a recunoscut însă că rebelii pot înlocui rapid echipamentele distruse de forţele occidentale. Erik Kurilla, comandantul forţelor americane din Orientul Mijlociu, a declarat în cursul aceleiaşi audieri că este nevoie de o activitate mai susţinută pe plan internaţional pentru a asigura inspecţia navelor care sosesc la Hodeida, portul de la Marea Roşie controlat de houthi.

Generalul a subliniat că trebuie făcute şi presiuni asupra Iranului, care îi susţine pe rebeli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri