Caută
Close this search box.

România a câştigat procesul cu Gabriel Resources, care trebuie să mai şi plătească

România a câştigat procesul cu Gabriel Resources, care trebuie să mai şi plătească

România a câștigat procesul cu Gabriel Resources privind exploatarea de aur de la Roșia Montană.

Curtea de Arbitraj Comercial de la Washington nu numai că a respins pretențiile companiei canadiene, în valoare de 6,7 miliarde de dolari, dar o obligă pe aceasta să plătească țării noastre cheltuieli de judecată și dobânzi de 10 milioane de dolari.

Potrivit deciziei, publicată prima dată de Profit.ro, România va primi despăgubiri de 30 de milioane de lei și va recupera 1,4 milioane de dolari cheltuieli de judecată, în total 10,2 milioane de dolari:

1. Respinge în unanimitate obiecţiile pârâtului cu privire la competenţa Tribunalului şi la admisibilitatea pretenţiilor.

2. Respinge pretenţiile reclamanţilor pe fond, în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România.

3. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtei cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală.

Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, se arată în decizie.

Marcel Ciolacu a postat pe pagina sa de Facebook anunțul că România a câștigat procesul: “Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!”

Anterior, premierul a părut să dea vina pe predecesorii săi, în anticiparea unei decizii defavorabile, declarând că va publica “toate documentele (…) pentru ca românii să știe foarte clar cine a greșit în această speță”.

Dacian Cioloș, care a introdus situl Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, în perioada în care era premier, ceea ce a dus la imposibilitatea exploatării proiectului, i-a răspuns lui Ciolacu că Victor Ponta, pe vremea când a condus guvernul, a negociat cu Gabriel Resources demararea exploatării miniere cu cianuri.

La rândul său, Ponta a spus că Cioloș și Corina Șuteu (ministrul Culturii în cabinetul Cioloș) poartă responsabilitatea, conform Biziday.

Joi, cu o zi înainte de verdictul favorabil României, premierul Marcel Ciolacu a spus că ia în calcul un referendum pentru a vedea dacă românii sunt de acord să înceapă exploatarea aurului de la Roșia Montană.

În toamna anului 2013, guvernul României, condus de Victor Ponta, a trimis în Parlament un proiect de lege pentru autorizarea exproprierilor și exploatărilor la Roșia Montană. După dezvăluirile privind intențiile Gabriel Resources Gold Corporation de a folosi mii de tone de cianură pentru extragerea minereurilor de aur și argint, largi proteste au avut loc, mai întâi la București, iar apoi și în alte mari orașe ale țării, astfel că proiectul a fost oprit.

În iulie 2015, Gabriel Resources a deschis un proces la centrul Băncii Mondiale pentru rezolvarea litigiilor legate de investiții, în care a reclamat că statul român a încălcat o serie de tratate bilaterale pentru protejarea reciprocă a investițiilor, pe care părțile deja le agreaseră. Compania canadiană a cerut, atunci, despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari. Ulterior, după ce Guvernul Cioloș a decis înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, ceea ce a anulat de facto posibilitatea exploatării, Gabriel Resources și-a majorat pretențiile la 6,7 miliarde de dolari.

Situl a fost inclus în patrimoniul cultural universal în vara anului 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri