Caută
Close this search box.

București și Ilfov, pline cu deșeuri abandonate. Vine căldura, miros

București și Ilfov, pline cu deșeuri abandonate. Vine căldura, miros

Bucureștiul, dar și unele localități din Ilfov sunt pline cu depozite ilegale de deșeuri! Unele sunt de mărimea unor stadioane de fotbal, iar autoritățile se fac că nu le văd.

În timp ce inspectorii Gărzii de Mediu se laudă că au dat, numai în acest an, sute de amenzi, în valoare de 13,5 milioane de ei, locuitorii din zonele afectate se plâng că odată cu încălzirea vremii, nu mai suportă mirosurile pestilențiale și că sunt terorizați de șobolani.

Acest depozit ilegal de deșeuri se întinde pe o suprafață de câteva hectare și se află în Sectorul 1 al Capitalei. De ani de zile, autoritățile nu au reușit să-i constrângă pe proprietari să-și iginiezeze terenurile și nici să-i oprească pe poluatori.

Ceea ce le face viața un calvar locuitorilor din zonă. Ei sunt terorizați de șobolani, iar mirosurile pestilențiale nu dispar vreodată.

Iar cazul nu este singular. Indiferent de sector, peste tot sunt deșeuri abandonate pe suprafețe întinse. În județul Ilfov spre exemplu, la marginea mai multor localități, există zone de mărimea unor stadioane, pline cu deșeuri, de la cele menajere, la moloz și plastic industrial.

Unele dintre cele mai mari gropi de gunoi se află la marginea localităților Sărulești și Sintești. Deși autoritățile de mediu spun că au dat amenzi cu nemiluita, movilele de gunoaie cresc de la o lună la alta, conform TVRInfo.

Andrei Corlan, comisar general, Garda Naţională de Mediu: La nivelul Bucureștiului și Ilfovului, sancțiunile contravenționale doar în ultimul an s-au ridicat la 13,5 milioane de lei. Pentru abandonarea deșeurilor este de la 50.000 la 70.000 de lei. Avem sute de amenzi aplicate.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Este de departe cea mai mare sumă a amenzilor dintr-un județ sau o aglomerare urbană, ceea ce înseamnă că toate acele amenzi au câte un coresponedent, fie într-un depozit de deșeuri ilegale de construcții și demolări, fie deșeuri municipale. Nu m-aș referi doar la județul Ilfov. Sunt probleme mari la Călărași, la Giurgiu, la Dâmbovița.

Specialiștii în gestionarea deșeurilor consultați de Știrile TV spun că ar fi câteva soluții pentru a stopa fenomenul.

Raul Pop, specialist în gestionarea deşeurilor: Pe de o parte trebuie să fim foarte atenți cu cei care genereza deșeuri și modul în care sunt ei tarifați, astfel încât dacă eu am un magazin sau o gospodărie care îmi predă în fiecare lună 100 de kg de deșeuri și brusc nu mi le mai predă, să îmi pun întrebarea unde au ajuns și pe de altă parte putem lucra la destinație, acolo unde sunt terenuri care deja s-au consacrat ca destinații pentru deșeuri, acolo trebuie făcută o monitorizare mai atentă, eventual trebuie date amenzi la proprietarul terenului, chiar dacă deșeurile nu sunt ale lui, astfel încât să își protezeje terenul de astfel de abuzuri.

În momentul de față, în România, costurile de depozitare ale deșeurilor sunt cele mai mici din Europa. 400-500 de lei pe tonă. În vest prețurile sunt cuprinse între 400 și 500 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri