Caută
Close this search box.

Curtea Supremă a SUA judecă imunitatea lui Donald Trump

Curtea Supremă a SUA judecă imunitatea lui Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite trebuie să decidă dacă Donald Trump beneficiază de imunitate în ceea ce privește faptele sale din timpul mandatului său prezidențial.

Trump este acuzat într-un proces istoric pentru tentativă de răsturnare a alegerilor prezidențiale din 2020, câștigate de Joe Biden. Procurorii îl acuză pe fostul președinte de instigare la violențele de la Capitoliu din ianuarie 2021.

Timp de aproape trei ore, Curtea Supremă a Statelor Unite a dezbătut intens dacă foștii președinți ar trebui să aibă imunitate împotriva urmăririi penale și ce presupune această imunitate. Decizia judecătorilor, are potențialul de a stabili un precedent în justiția Statelelor Unite.

Unul dintre avocații lui Donald Trump a pledat în favoarea imunității absolute pentru președinți, făcând referire la predecesorii săi. El a evidențiat riscurile unui mandat prezidențial fără imunitate juridică, subliniind posibilitatea că liderul să fie expus șantajului din partea rivalilor politici, conform TVRInfo.

John Sauer, avocatul lui Donald Trump: Implicațiile deciziei instanței se extind mult dincolo de faptele din acest caz. Ar fi putut președintele George W. Bush să fie trimis la închisoare pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale sau pentru că ar fi mințit Congresul pentru a provoca războiul din Irak? Ar putea președintele Obama să fie acuzat de crimă pentru uciderea unor cetățeni americani în străinătate prin atacuri cu drone?

O parte dintre cei nouă judecători s-au arătat sceptici față de imunitatea absolută invocată de Donald Trump.

Ketanji Brown Jackson, judecătoare, Curtea Supremă: Președinții, de la începutul timpului, au înțeles că aceasta este o posibilitate. S-ar putea ca acest lucru să fie ceea ce a împiedicat ca administrația prezidențială să se transforme într-un centru al criminalității pe care mi-l imaginez. Dar, odată ce vom spune „fără răspundere penală, domnule președinte, puteți face ce doriți”, mă tem că vom avea o problemă mai gravă decât cea a președintelui care se simte constrâns să respecte legea cât timp este în funcție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri