Caută
Close this search box.

De la 25, la 4 grade Celsius. Vremea s-a răcit brusc, au venit ploile, iar la munte a nins / Grindina a făcut prăpăd în Dobrogea

După două zile cu temperaturi aproape caniculare și aer irespirabil, în ţară pare că s-a întors toamna, iar la munte, chiar iarna. Plouă torențial în multe județe, iar la munte a nins. Diferenţele de temperatură au fost considerabile, de la o zi la alta, mai ales în vestul și centrul ţării. Încălzirea globală este cea care accentuează contrastele vremii, avertizează climatologii. A fost furtună cu grindină, miercuri seara, în mai multe localități din Dobrogea, aflate sub cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de 70…90 km/h, grindină și averse torențiale care au cumulat cantități de apă de peste 25 l/m.

Grindina și vijeliile au făcut ravagii în Dobrogea: RO-Alert transmis pentru locuitorii din județul Tulcea, culturi agricole, livezi și solarii distruse

A fost furtună cu grindină, miercuri seara, în mai multe localități din Dobrogea, aflate sub cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de 70…90 km/h, grindină și averse torențiale care au cumulat cantități de apă de peste 25 l/m, transmite Radio Constanța, citată de Rador.

IGSU a trimis mesaje RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor din județul Tulcea, inclusiv pentru localitățile din Delta Dunării, dar vizate de Codul portocaliu au fost și localități din județul Constanța.

În localitățile Saraiu din județul Constanța, precum și în Sarichioi și Slava Cercheză din județul Tulcea, grindina și vântul puternic au pus totul la pământ, distrugând culturi agricole, livezi și solarii.

La Saraiu, o viitură a blocat și drumul de acces către București.

Cum a fost vremea în țară

Clujenii s-au trezit cu iarna la geam. A fulguit de dimineață și temperatura a fost de 4 grade Celsius. Marți, urcase până la 25.

La munte, la peste o mie de metri altitudine, s-a depus chiar zăpadă proaspătă. Și e din nou alb totul în jur.

Au fost schimbări bruște de temperatură în tot vestul, centrul și nordul țării. Și a plouat.

Iulian Cazacu, jurnalist TVR: E foarte frig în Piatra Neamț și plouă. Sunt doar 6 grade Celsius. Am scos geaca din dulap. Ieri am umblat în tricou, pe 27 de grade.

În sud-estul țării nu au scăzut atât de mult temperaturile, deocamdată, însă este în vigoare un cod galben de ploi torențiale, intensificări ale vântului și chiar grindină.

Mihai Timu, meteorolog: Până la sfârșitul săptămânii estimăm valori termice în toată țara apropiate și sub normele climatologice. Maxime între 10 și 17 grade, minime 2 -10 grade. Ne întoarcem mai degrabă la temperaturi de final de luna martie. În ultimele luni au fost mai multe astfel de perioade cu schimbări bruște de temperatură.

Roxana Bojariu, climatolog, Administraţia Naţională de Meteorologie: Dincolo de capriciile inerente ale vremii, vedem că intensitatea acestor fluctuații este mult mai mare, în general amplitudini mai mari decât în primăverile din deceniile trecute. Avem o accentuare a contrastelor din cauza încălzirii globale.

De săptămâna viitoare, temperaturile mai urcă, însă am putea avea parte în continuare de ploi, anunță meteorologii.

(The post De la 25, la 4 grade Celsius. Vremea s-a răcit brusc, au venit ploile, iar la munte a nins appeared first on tvrinfo.ro.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri