Caută
Close this search box.

Erdogan recunoaşte o victorie istorică a opoziţiei în alegerile locale

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut duminică înfrângerea la alegerile locale din țară, declarând că votul a fost un „punct de cotitură” pentru partidul său după două decenii la putere, potrivit barrons.com.

Rezultatele parțiale din Turcia au arătat progrese majore pentru Partidul Popular Republican (CHP) în detrimentul Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu din opoziție, a revendicat realegerea cu aproape toate urnele deschise, spunând unei mulțimi euforice de susținători: „Mâine este o nouă zi de primăvară pentru țara noastră”.

Erdogan, în vârstă de 70 de ani, a lansat o campanie personală completă pentru a recâștiga Istanbulul, puterea economică în care a fost odată primar. Inflația vertiginoasă și criza economică au afectat totuși încrederea în partidul de guvernământ, relatează B1TV.

La Ankara, primarul Mansur Yavas a revendicat victoria în fața unor mulțimi mari de suporteri, declarând „alegerile s-au încheiat, vom continua să slujim Ankara”.

Unele orașe fortăreață AKP riscau să fie pierdute, au indicat rezultatele.

„Alegătorii au ales să schimbe chipul Turciei”, a declarat președintele CHP, Ozgur Ozel, în timp ce rezultatele au apărut.

„Ei vor să deschidă ușa către un nou climat politic în țara noastră”.

Erdogan a recunoscut eșecul electoral într-un discurs adresat susținătorilor la sediul partidului său.

„Din păcate, nu am obținut rezultatele pe care ni le doream”, a spus el unei mulțimi smerite.

„Vom respecta desigur decizia națiunii. Vom evita să fim încăpățânați, împotriva acționării voinței naționale și a pune la îndoială puterea națiunii”, a adăugat el.

Erdogan este președinte din 2014 și a câștigat un nou mandat în mai anul trecut. El a numit Istanbul „comoara” națională atunci când și-a lansat campania de reluare a orașului.

Dar, deși a dominat campania, rolul său personal nu a ajutat la depășirea preocupărilor larg răspândite asupra economiei țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri