Caută
Close this search box.

Indienii votează într-un scrutin care va dura săptămâni şi în care partidul premierului Modi este favorit

Alegătorii din India încep vineri să meargă la urne, într-un scrutin masiv care va dura mai mult de o lună, fiind în joc locuri în camera inferioară a parlamentului indian şi un alt mandat pentru premierul indian Narendra Modi, relatează DPA.

Cele mai recente sondaje de opinie plasează în frunte partidul naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi. În vârstă de 73 de ani, Modi face campanie pentru un al treilea mandat de cinci ani ca lider al ţării.

Secţiile de votare vor rămâne deschise până la 1 iunie, rezultatele fiind aşteptate pe 4 iunie.

Aproximativ 970 de milioane de persoane sunt eligibile să participe la cele mai mari alegeri din lume, cu peste un milion de secţii de votare deschise în întreaga ţară. India, cea mai populată ţară din lume, are o populaţie de aproximativ 1,4 miliarde de oameni.

Logistica necesară pentru a gestiona alegerile la scara Indiei este imensă, complicată de geografia diversă a ţării.

Milioane de lucrători electorali şi membri ai forţelor de securitate care folosesc camioane, elicoptere, bărci şi chiar elefanţi vor transporta urne de vot în toate colţurile ţării – Himalaya, deşerturi, metropole întinse şi sate insulare îndepărtate.

Camera inferioară a parlamentului Indiei, Lok Sabha sau Casa Poporului, are aproape 550 de locuri. BJP deţine în prezent majoritatea.

Modi rămâne popular în India, iar campania BJP – care se traduce ca Partidul Popular Indian – s-a concentrat foarte mult pe personalitatea şi carisma sa.

Opoziţia politică este relativ slabă şi fracturată. Partidul Congresului al liderului opoziţiei, Rahul Gandhi, care a dominat cândva politica indiană după independenţa faţă de Regatul Unit în 1947, deţine acum puterea în doar trei din cele 28 de state ale Indiei.

Criticii i-au acuzat pe Modi şi BJP că au suprimat opoziţia înainte de alegeri.

Ministrul şef din Delhi, Arvind Kejriwal, a fost arestat preventiv pentru acuzaţii de corupţie. Conturile bancare ale Partidului Congresului, de opoziţie, au fost îngheţate din cauza unor presupuse datorii fiscale.

„Nu mai există democraţie în India„, a spus recent Gandhi.

Sub conducerea lui Modi, India a devenit a cincea cea mai mare putere economică din lume şi joacă, de asemenea, un rol politic din ce în ce mai important ca o contrapondere la China.

Modi a investit masiv în proiecte moderne de infrastructură, cum ar fi drumuri, trenuri de mare viteză şi aeroporturi. Dar creşterea economică nu a fost distribuită uniform.

Şomajul rămâne ridicat şi sărăcia larg răspândită, mulţi având dificultăţi în a-şi asigura necesităţile de bază. Conform Băncii Mondiale, produsul intern brut pe cap de locuitor este de aproximativ 2.000 de dolari pe an.

Hinduismul, religia a aproximativ 80% din populaţia indiană, s-a mutat în centrul identităţii naţionale. Oponenţii avertizează că minorităţile religioase, cum ar fi cei 200 de milioane de musulmani ai ţării, devin cetăţeni de mâna a doua şi sunt supuşi unei discriminări tot mai puternice.

Campania electorală a lui Modi a inflamat şi mai mult tensiunile religioase. La începutul campaniei sale, Modi a sfinţit un templu hindus pe locul unei moschei vechi de secole, care a fost distrusă în 1992 de fanatici hinduşi.

„Cu adepţii liniei dure la putere, bandele hinduse au primit un permis virtual pentru a ucide musulmani şi oponenţi ideologici”, a scris Ashoka Mody, profesor la Universitatea Princeton din SUA.

Modi şi-a concentrat, de asemenea, puterea politică în biroul său, în timp ce observatorii din India şi din străinătate spun că a subminat independenţa instituţiilor publice, cum ar fi sistemul judiciar, precum şi mass-media.

Programele sociale, cum ar fi eforturile de a oferi toalete gratuite pentru milioane de oameni, au crescut totuşi popularitatea lui Modi în rândul alegătorilor, potrivit lui Ian Hall de la Universitatea Griffith din Australia.

Referirile frecvente ale prim-ministrului la trecutul său umil ca fiu al unui vânzător de ceai pot, de asemenea, să-i crească atractivitatea.

„Pur şi simplu ne înţelege”, a declarat pentru DPA Sonu Kumar, un vânzător de alimente în vârstă de 25 de ani din capitala New Delhi, reiterând ceea ce cred mulţi alegători indieni.

Sursa: Agerpres

The post Indienii votează într-un scrutin care va dura săptămâni şi în care partidul premierului Modi este favorit appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri