Caută
Close this search box.

Iranul acuză Israelul pentru moartea unui general din Garda Revoluţionară

Iranul acuză Israelul pentru moartea unui general din Garda Revoluţionară

Lovituri israeliene au atins luni clădirea consulatului iranian la Damasc, a relatat agenţia de presă siriană SANA, în timp ce organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că opt persoane au murit în acest raid fără precedent, transmite AFP.

Un general din Garda Revoluţionară iraniană, Mohammad Reza Zahadi, a fost ucis, potrivit postului public de radio iranian, citat de DPA.

”Lovituri israeliene au vizat o clădire din cartierul Mazzeh din Damasc, o zonă unde se află ambasade şi reprezentanţa ONU, potrivit SANA. Agenţia siriană de presă a adăugat că ”sistemele de apărare aeriană au atacat ţinte inamice în jurul” capitalei.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra şi care dispune de o reţea amplă de surse în Siria, a evocat un bilanţ de opt morţi și a confirmat că un lider al Forţei Quds, una dintre cele cinci aripi ale Gărzii Revoluţionare iraniene, a fost ucis în atac.

Iranul promite Israelului un răspuns dur după atac

Ambasadorul Iranului în Siria, Hussein Akbari, a declarat că Teheranul îi va răspunde cu „duritate” Israelului în urma bombardamentului.

„Regimul sionist (Israelul) acţionează împotriva dreptului internaţional, motiv pentru care va primi un răspuns dur din partea noastră”, a spus ambasadorul într-o declaraţie acordată de la Damasc televiziunii publice iraniene.

Diplomatul iranian a mai afirmat că a privit de la o fereastră a clădirii ambasadei cum a fost lovit consulatul, a cărui clădire se află lângă cea a ambasadei. Potrivit ambasadorului iranian, atacul a fost efectuat cu avioane F-35.

Toate persoanele aflate în interiorul imobilului, ucise sau rănite. Clădirea, complet distrusă

Ministerul Apărării sirian a anunţat că Israelul a efectuat luni lovituri aeriene asupra unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc, fiind ucise sau rănite toate persoanele aflate în interiorul imobilului, ce a fost complet distrus.

”Inamicul israelian a lansat lovituri aeriene dinspre Golanul sirian ocupat, vizând anexa ambasadei iraniene la Damasc”, a declarat ministerul într-un comunicat. El a precizat că lovitura a ”distrus întreaga clădire’‘, situată în Mazzeh, un cartier unde se află ambasade şi reprezentanţa ONU.

Şeful diplomaţiei siriene Faysal Mekdad a condamnat ceea ce a numit ”atacul terorist” israelian contra anexei ambasadei iraniene la Damasc. ”Condamnăm ferm acest atac terorist odios” care a ucis ”o serie de nevinovaţi”, a declarat Mekdad, citat de agenţia de presă siriană SANA.

‘‘Entitatea de ocupaţie israeliană nu va putea avea impact asupra legăturilor dintre Iran şi Siria’‘, a subliniat demnitarul sirian.

La Teheran, media de stat au relatat că o lovitură israeliană a distrus o anexă a ambasadei Iranului la Damasc. ”Hossein Akbari, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Damasc, şi familia sa nu au fost răniţi în timpul atacului israelian”, a relatat agenţia de presă iraniană Nur, conform TVRInfo.

Fotografii publicate de AFP arată clădirea distrusă complet. În apropiere s-au strâns zeci de trecători, iar o ambulanţă a sosit la locul atacului.

De la izbucnirea războiului din Siria în 2011, Israelul a efectuat sute de lovituri în ţara vecină contra poziţiilor regimului sirian, grupărilor proiraniene, precum Hezbollahul libanez, şi ţintelor militare iraniene.

Loviturile israeliene, care au vizat şi sudul Libanului, s-au intensificat după 7 octombrie anul trecut, data începerii războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, un aliat al organizaţiei şiite libaneze Hezbollah şi al Iranului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri