Caută
Close this search box.

La New York începe un proces istoric: primul președinte, judecat într-un caz penal

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, va păși într-o sală de judecată din New York, luni, și va deveni primul fost președinte al SUA care va fi judecat într-un caz penal. El este acuzat că a falsificat înregistrările afacerilor sale pentru a disimula o plată de tăinuire făcută către Stormy Daniels, fostă starletă porno, scurt timp înainte de alegerile din 2016.

Trump, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat, dar ar putea evita închisoarea și să fie amendat în schimb. El s-a declarat nevinovat.

Procesul istoric al lui Trump va avea loc în contextul campaniei sale prezidențiale și ar putea să-l vadă în cele din urmă pe candidatul nominalizat de republicani devenind un infractor condamnat, cu luni înainte ca alegătorii să se îndrepte către urne în noiembrie.

Este fără precedent,” a declarat Alex Keyssar, profesor de istorie și politici publice la Școala Kennedy a Universității Harvard. „Nu a existat nimic comparabil cu acest lucru.

Procesul, care va începe cu selecția juriului luni, se așteaptă să dureze șase până la opt săptămâni și se va concentra în jurul unei rambursări pe care domnul Trump i-a făcut-o fostului său avocat personal, Michael Cohen.

Cohen, în vârstă de 57 de ani, susține că i s-a ordonat să plătească 130.000 de dolari doamnei Daniels în schimbul tăcerii sale despre o presupusă aventură cu domnul Trump, ceva ce procurorii au descris ca o încercare de a „influența ilegal” alegerile din 2016.

Plățile de tăinuire nu sunt ilegale. Dar Biroul Procurorului districtual din Manhattan susține că domnul Trump a comis o crimă înregistrând incorect rambursarea către Cohen, ca și cheltuieli legale.

În total, el este acuzat de 34 de infracțiuni de falsificare a înregistrărilor afacerilor în primul grad. Pentru a ajunge la o sentință, toți cei 12 jurați trebuie să fie de acord dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat de o anumită acuzație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri