Caută
Close this search box.

Medicii din ambulatoriu amenință că vor renunța la contractul cu CNAS

Medicii specialiști din ambulatoriu se tem că, de la 1 iulie, vor câştiga mai puţini bani. Ei susțin că tarifele prevăzute în următorul contract-cadru sunt mai mici decât cele de acum.

Apar noi nemulțumiri în sistemul sanitar. Medicii din policlinici susțin că sumele pe care le primesc în prezent de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt mai mult simbolice și că sistemul nu a fost niciodată atât de slab finanțat ca acum, relatează TVR Info.

Medicii spun că au dat guvernului un răgaz de șase luni pentru rezolvarea situației și nu vor semna noul contract.

Actualul contract cadru expiră la finalul lunii iunie, iar noul acord dintre CNAS şi medici ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie.

„În condiţiile în care nu găsesc finanțare, în condițiile în care există riscul în acest moment ca valoarea punctului să scadă sau să rămână nemodificat, există riscul ca, de la 1 iulie, să se oprească furnizarea de servicii medicale în prespital”, a declarat Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator.

Valeria Herdea, președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, este de acord că sistemul este subfinanțat. „Sunt convinsă că putem găsi soluții și cred că, în etapa următoare, vom putea face și o analiză a nevoilor și a costurilor din sistem. Și, sigur o predicție a ceea ce este nevoie pentru ca, la 1 iulie, să avem un contract derulat în condiții măcar la fel ca și acesta, care a început la 1 iulie 2023”, a spus ea.

Medicii de familie și cei din ambulatorii au protestat, la începutul anului, acuzând propunerea de modificare a contractului pentru reducerea tarifelor. În urma negocierilor, punctajele au fost menținute, însă numai până la data de 1 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri