Caută
Close this search box.

Prețul gazelor scade sub prețul reglementat. La final de iarnă, România are stocuri mari de gaz

A trecut iarna, dar în depozitele României încă se află cantităţi uriaşe de gaz. Datele arată că rezervele sunt la jumătate din total. Și asta la finalul iernii. Ceea ce e o veste bună pentru consumatori. Și asta pentru că încep să urmeze trendul energiei electrice care s-a ieftinit masiv în Europa, mult sub prețurile reglementate de exemplu.

În ultimele zile, prețul gazelor pe piața intra-zilnică de la București a suferit o scădere semnificativă, ajungând sub nivelul critic de 100 de lei/MWh, conform datelor furnizate de Bursa Română de Mărfuri.

Declinul continuu al prețului este atribuit temperaturilor ridicate, stocurilor abundente acumulate în timpul iernii și consumului redus, arată jurnaliștii economica.net. Prețul gazelor a atins 96,6 lei/MWh în piața intrazilnică, cu un volum tranzacționat mai mare decât în mod obișnuit.

Deși reglementările impun un preț minim de 120 de lei/MWh pentru vânzarea gazelor către consumatori, prețurile din piață continuă să coboare sub acest prag. Companiile producătoare de gaze, precum Romgaz și Petrom, sunt obligate să respecte această limită pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică.

Recent, acest preț a fost redus de la 150 la 120 de lei/MWh prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență care a intrat în vigoare la 1 aprilie. Situația este complicată de temperaturile ridicate, care au redus consumul de gaze, și de închiderea Electrocentralei București, unul dintre cei mai mari consumatori.

În plus, prețurile scăzute ale energiei electrice și producția crescută din surse regenerabile au dus la prețuri negative sau zero în această perioadă.

Cu toate acestea, nivelul ridicat al producției interne de gaze a creat un excedent, iar aproximativ 8,7 milioane de metri cubi au fost stocați în depozitele subterane.

Importurile au rămas la un nivel relativ scăzut, iar surplusul a fost exportat în țări vecine, cum ar fi Ungaria și Republica Moldova.

În ciuda acestor circumstanțe, gradul de umplere al depozitelor subterane din România este de 50%, iar pentru Europa, media este de 59%.

The post Prețul gazelor scade sub prețul reglementat. La final de iarnă, România are stocuri mari de gaz appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri