Caută
Close this search box.

Prețurile ar putea să crească și mai mult, în această primăvară

Prețurile ar putea să crească și mai mult, în această primăvară

Prețurile ar putea să crească și mai mult în această primăvară. Avertismentul vine din partea șefilor de companii din mai multe sectoare, în contextul în care s-au scumpit unele materii prime.

Cei mai mulți dintre managerii chestionați de Institutul Național de Statistică estimează că nu va crește numărul de salariați, chiar dacă vor avea mai mult de lucru în perioada următoare.

Managerii din comerț, servicii, industrie și construcții prognozează noi creșteri de prețuri în aprilie și mai, potrivit unui sondaj realizat de Instititul Național de Statistică. Scumpirea unor materii prime este unul dintre principalele motive, spun reprezentații mediului de afaceri.

Florin Jianu, preşedinte, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii:

„Costurile cu materia primă au crescut în această perioadă. (…) Odată cu intrarea în vigoare de la începutul anului a unei accize suplimentare pentru combustibil a făcut ca principala componentă a unui produs, a unui serviciu să crească. Undeva la sfârșitul lunii iunie va fi o nouă creștere a salariului minim pe economie. (…) Probabil va avea și aceasta impact în inflație și în scumpiri.”

Tudorel Andrei, preşedinte, Institutul Naţional de Statistică:

„Este singurul, ca să-i spunem așa, cu o percepție negativă, dar moderată, care arată creștere, dar nu arată neapărat o viteză mai mare de creștere a prețurilor în perioada următoare, în raport cu perioada trecută.”

De exemplu, cotația barilului de petrol se apropie de 90 de dolari, cel mai ridicat nivel de la începutul anului. Tona de cacao, ingredient necesar pentru fabricarea ciocolatei și a altor dulciuri, a ajuns să coste chiar și 10.000 de dolari, dublu față de începutul anului, din cauza scăderii producției.

Din același motiv și prețul uleiului de măsline era mai mare cu 50% în ianuarie, față de perioada similară a anului trecut. Posibila creștere a prețurilor e singurul semnal îngrijorător din raportul INS.

Cea mai scumpă masă de Paște din ultimele decenii, pentru mulți dintre europeni

Pe europeni îi costă pregătirile de Paşte, în medie, cu 10 la sută mai mult decât anul trecut. Pentru croaţi și spanioli este cel mai scump Paşte din ultimele decenii. Iar mulți italieni renunţă la carnea de miel, fiindcă e prea scumpă: în jur de 18 euro kilogramul.

Noi scumpiri în pragul Paștelui

Riscul apariției unor noi scumpiri ar veni chiar în pragul Paștelui, perioada în care crește consumul, conform TVRInfo.

Managerii mai estimează că vor menține același număr de angajați, chiar dacă activitatea economică va crește. Doar șefii companiilor din comerț prognozează că vor mări personalul.

Alina Iancu, expert în resurse umane: „E o perioadă de introspecție. În momentul de față analizează să vadă dacă pot face activitatea respectivă cu oamenii existenți. Preferă să investească mai mult într-un plan de training decât să angajeze oameni noi.”

Birocrația și fiscalitatea ridicata sunt alți doi factori care au un impact negativ asupra mediului de afaceri, consideră 8 din 10 antreprenori, conform unui sondaj realizat de Consiliul Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri