Caută
Close this search box.

Satele din Moldova poartă dintre cele mai haioase și originale nume

Ne pun piedică la citire, ne uimesc prin originalitate și ne amuză cu istoria denumirilor. Satele din Moldova poartă dintre cele mai haioase și originale nume.

De exemplu, în județul Neamț putem vizita Valea-Seacă, Bătrânești, Băloșești, Calu-Iapa ori Magazia. Între timp, numele unora dintre ele au fost schimbate.

S-a întâmplat după 1900, dar mai ales în perioada comunistă, însă denumiri haioase încă se mai păstrează. Cum este cazul Satului Pluton din comuna Pipirig. La origini, acest sat se numea Plotun, care însemna cerb în româna veche. Dar după Războiul de Independență, tinerii care s-au întors de la aaste au „corectat” numele în Pluton.

 Un alt exemplu, o veche așezare din Neamț, Porcești, atestată din 27 iulie 1448. Numele îi vine de la un dregător aL Moldovei, Oană Porcul, care stăpânea zona.

Tot în Neamț era și localitatea Calu-Iapa, în comuna Piatra Șoimului. Acum se numește Poiana, dar oamenii tot Calu-Iapa îi spun.

În epoca lui Ștefan cel Mare, aici se creșteau herghelii pentru oastea voievodului. Cât despre Localitatea Căciulești din comuna Girov, denumirea pare să fi fost atribuită după localnicii purtau niște căciuli foarte mari.

Altă localitate cu o denumire ciudată este Crăcăoani, despre care scrie Calistrat Hogaş, în capitolul „Spre mănăstiri“, din cartea „Pe drumuri de munte“. Denumirea Crăcăoani vine de la râul Cracău, care se traduce prin crac – braţ, în vechime. 

Sursa: Adevărul

The post Satele din Moldova poartă dintre cele mai haioase și originale nume appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri