Caută
Close this search box.

Şeful RAR Neamţ, liberalul-pesedist Florin Adrian Hopșa, datorii la stat de peste 8,4 milioane de lei după „învârteli” cu UBER

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași a deschis un proces fostului vicepreşedinte PNL Neamţ, actual consilier judeţean sărit în barca PSD, Florin Adrian Hopșa, pentru o datorie de 8.428.725 lei, pe care firma deţinută 100% de acesta, Uber Nord Est SRl o are către statul român. Alături de Florin Adrian Hopșa, care este şi director RAR Neamţ, în dosarul iniţiat de ANAF figurează ca pârât și Marius Constantin Ifrim – administratorul societăţii menţionate. Pentru liberalul Florin Adrian Hopșa nu este singura problemă cu care se confruntă. Anterior numirii sale la RAR Neamţ, inspectorii ANI au sesizat organele abilitate că acesta n-a declarat venituri obținute din jocuri de noroc de peste 100.000 de lei.

Fostul vicepreşedinte al PNL Neamş, consilierul judeţean Florin Adrian Hopșa, figurează la Registrul Comerţului ca asociat al Uber Nord Est SRL, companie înfiinţată în anul 2019 cu sediul social în Bucium, judeţul Iaşi. Concepută pentru a funcţiona ca transport privat de persoane prin intermediul reţelei UBER, societatea deţinută de consilierul judeţean Florin Adrian Hopșa a cerut Tribunalului Iași, în noiembrie 2023, după patru ani de activitate, să îi aprobe intrarea în procedura insolvenței din cauza lipsei disponibilităţilor financiare care să-i acopere debitele.
Prin soluţia propusă de Tribunalul Iaşi, lichidatorul trebuia să întocmească şi un raport în care să precizeze care au fost cauzele care au contribuit la starea de insolvenţă, precum şi persoanele care se fac vinovate de insolvenţa companiei Uber Nord-Est SRL. Numai că lichidatorul judiciar Marka’s IPURL – Iași s-a mulţumit să constatate că societatea nu mai avea la momentul investirii sale în conturi niciun leu şi niciun bun mobil sau imobil, fără a menţiona cauzele reale şi persoanele care au contribuit la starea de insolvenţă, a Uber Nord-Est SRL.

Astfel, pe 5 martie 2024, lichidatorul a întocmit un raport în care a precizat că în urma răspunsurilor primite de la instituțiile bancare nu au fost identificate solduri disponibile în conturi şi nici bunuri mobile şi/sau imobile care să poată fi valorificate în procedură şi în atare situaţie a apreciat că sunt aplicabile prevederile art. 174 din Legea nr. 85/2014, în sensul că se impune închiderea procedurii generale de insolvență şi radierea societății debitoare Uber Nord-Est SRL de la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

În ceea ce priveşte persoanele cărora le-ar fi “fost imputabile cauzele care au dus la insolvenţa, lichidatorul a susţinut în raportul său că insolvenţa se datorează în principal … “unor factori de natură externă societãţii”: „Pe baza documentelor şi informaţiilor deţinute la momentul de faţă, lichidatorul judiciar nu a identificat persoane cărora să le fie imputabile cauzele care au dus la starea de insolvabilitate a debitoarei. Sub rezerva de a ne fi furnizate elemente noi, concluzionăm că insolvenţa se datorează, în principal, unor factori de natură externă societăţii”, a precizat lichidatorul judiciar, care (culmea!) în acelaşi document menţiona că reprezentanţii societăţii debitoare nu i-au pus la dispoziţie niciunul dintre documentele contabile solicitate prin notificările transmise.
Urmare a demersurilor lichidatorului judiciar, Tribunalul Iaşi a remis la un moment dat citații către creditor (Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași), debitor și lichidator pentru discutarea închiderii procedurii, cu mențiunea de a preciza dacă se înțelege să avanseze sumele necesare continuării procedurii. Drept urmare, pe 13 martie a.c. lichidatorul a emis Convocarea Adunării Creditorilor, notificare în care anunța că „nu intenționează să formuleze apel împotriva unei eventuale hotărâri de respingere a acțiunii de atragere a răspunderii personale a membrilor organelor de conducere a societății debitoare”.

Documentul respectiv, semnat în numele lichidatorului Marka’s IPURL – Iași de Simona Chirilă, preciza şi faptul că se solicită aprobarea raportului de închidere a procedurii şi a bilanțului general de lichidare, descărcarea lichidatorului judiciar de orice îndatoriri sau responsabilități cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titulari de drepturi de preferință, acționari sau asociați, precum şi aprobarea plăţii din fondul de lichidare a devizului de cheltuieli, reprezentând 163 lei cheltuieli de procedură şi 7.000 lei onorariu lichidator judiciar.

Doar că Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iaşi, care dorea să recupereze cu orice preţ debitele în sumă de 8.428.725 lei de la Uber Nord-Est SRL (n.r. – în sumă sunt incluse şi debite de peste 2,2 milioane lei către contribuţii la pensii şi asigurări de sănatate, reținute angajaţilor, dar nevirate către stat) s-a opus închiderii procedurii de insolvenţă aşa cum dorea lichidatorul judiciar îi a cerut ca “aceasta urmând a se dispune după soluţionarea definitivă a acțiunii prevăzute de art. 169 alin.1 din legea 85/2014”. Ce spune art. 169 alin. 1 din Legea nr. 85/2014? Anume că “membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societății, precum şi orice altă persoană care a cauzat starea de insolvență a debitorului (…) sunt răspunzători civil”.

În mod normal, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic se putea dispune ca o parte a pasivului debitorului să fie suportată de persoanele răspunzătoare, astfel încât suma recuperată să intre în averea debitorului pentru plata creanțelor din programul de plăţi şi acoperirea pasivului. Numai că urmare a poziţiei Administrației Județene a Finanțelor Publice Iaşi, lichidatorul a comunicat că “la data Adunării Creditorilor (n.r. – 22.03.2024), nu este formulată o astfel de acțiune pe rolul instanţei” (de tragere la răspundere civilă a persoanelor care au cauzat starea de insolvență a debitorului).

Din acest motiv, pe 28 martie a.c., Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași, în calitate de reclamant, a formulat o acţiune la Tribunalul Iași, în care a cerut antrenarea răspunderii în cazul pârâților Florin Adrian Hopșa şi Marius Constantin Ifrim, asociat, respectiv administrator al Uber Nord-Est SRL, în vederea ercuperării sumei de 8.428.725 lei de la Uber Nord-Est SRL
Deşi în acest proces nu a fost fixat încă primul termen de judecată, între timp, într-un tabel adiţional al creditorilor, apare menționat şi Municipiul Roman, care are de recuperat de la firma consilierului PSD suma de 254 de lei.

Hopșa, sărac în declaraţia de avere. Nu și-a declarat veniturile din jocuri de noroc

Pe vreme când era vice PNL Neramţ, Florin Adrian Hupşa era cunoscut pe plan local ca fiind un apropiat al deputatului PNL de Neamț, Mirel Cozmanciuc, un personaj care a condus filiala județeană a partidului până a fost trimis în judecată de DNA pentru corupție.
Cu toate acestea, numirea sa la şefia RAR, în octombrie 2022, a fost surprinzătoare, atâta vreme cât susţinerea a venit din partea PSD Neamţ, mai precis a fostului lider local Ionel Arsene, (n.r. – fugarul care se sustrage de la executarea unei pedepse de 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție) şi în condițiile în care aceastã a fost făcută la doar câteva luni după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) anunţase că a sesizat parchetul deoarece Florin Adrian Hupşa nu ar fi declarat venituri încasate din jocuri de noroc și dobânzi în valoare de 108.798 lei, , dar şi câștiguri din jocuri de noroc de 13.7070 lei.

Despre liberalul devenit social-democrat peste noapte mai trebuie spus că în conformitate cu ultima declaraţie de avere, depusă la CJ Neamţ pe 19 iunie 2023, în calitate de consilier judeţean, Florin Adrian Hupşa este un politician extrem de modest. Nu are în posesia niciun teren, nicio casă sau apartament, nici bijuterii, tablouri sau obiecte de artă, nici conturi bancare. Pe numele său figurează doar trei mijloace de transport (o remorcă Silverstone fabricate în 2008, un autoturism marca VOLVO model XC70 fabricat în 2006 şi un VW BEETLE fabricat în 2000), datorii şi venituri modeste din salarii şi indemnizaţii (circa 92.900 lei).

Ca atare, sarcina Administrației Județene a Finanțelor Publice Iași de a mai putea recupera vreun leu de la consilierul judeţean liberal sărit recent în barca PSD va fi foarte grea.


Florin Adrian Hopşa, alături de noul lui șef de partid, Daniel-Vasilică Harpa – liderul PSD Neamt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri