Caută
Close this search box.

Un nou tip de plasă de ţânţari impregnată cu insecticid a prevenit 13 milioane de cazuri de malarie în Africa

Un nou tip de plasă de ţânţari distribuită în Africa Subsahariană a prevenit aproximativ 13 milioane de cazuri de malarie şi aproape 25.000 de decese în trei ani, au anunţat miercuri susţinătorii proiectului, informează AFP.

Potrivit celor mai recente date anunţate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 249 milioane de cazuri de malarie şi 608.000 de decese au fost înregistrate în 2022, marea majoritate a cazurilor fiind raportate în Africa.

Aproape o jumătate de milion de copii din această parte a continentului african mor în fiecare an din cauza malariei, o boală cauzată de un parazit transmis de ţânţari.

Una dintre provocările majore, în contextul în care eforturile se înmulţesc la nivel mondial pentru a încerca să se reducă aceste cifre încă ridicate, constă în rezistenţa tot mai mare la insecticide observată la ţânţarii purtători ai bolii.

Încercând să rezolve această problemă, proiectul New Nets a livrat 56 de milioane de plasare de ţânţari îmbibate cu două tipuri de insecticid în 17 ţări deosebit de afectate de malarie, între 2019 şi 2022.

Iniţiativa a fost finanţată de UNITAID şi Fondul global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei şi a fost coordonată de Innovative Vector Control Consortium.

Acest consorţiu a constatat că noile plase de ţânţari – care erau unse cu insecticidul Pirol de nouă generaţie în combinaţie cu insecticidul Piretrinoid standard – au fost mult mai eficiente în combaterea malariei.

Evaluarea a două studii clinice şi a cinci studii pilot a arătat că noile plase de ţânţari au îmbunătăţit controlul asupra malariei cu 20 până la 50 de puncte procentuale în ţările care semnalau o rezistenţă la insecticide în Africa Subsahariană, în raport cu plasele de ţânţari standard, au anunţat susţinătorii proiectului într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI: Primul vaccin împotriva malariei a început să fie distribuit în Camerun. Doar în 2020 peste 600.000 de oameni au murit din cauza acestei boli

Potrivit estimărilor lor, costul suplimentar pentru fiecare caz de malarie ce a fost evitat graţie noilor plase de ţânţari în raport cu plasele standard a fost cuprins între 0,66 şi 3,56 de dolari.

În acelaşi timp, reducerea numărului de cazuri de malarie şi a numărului de decese atribuite noilor plase de ţânţari „echivalează cu o economie potenţială de 28,9 milioane de dolari pentru sistemele de sănătate”, precizează acelaşi comunicat.

CITEȘTE ȘI: Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti: Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaţionale, recomandată de medic și personalizată

„Succesul proiectului ‘New Nets’ reprezintă dovada faptului că prin favorizarea colaborării între parteneri la nivel global din sectorul sănătăţii, exploatând inovaţia şi utilizând abordări care modelează piaţa, putem să luptăm împotriva rezistenţei la insecticide, să facem intervenţiile noastre să devină mai rentabile şi să accelerăm progresele împotriva malariei”, a declarat directorul Fondului global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, Peter Sands, citat în comunicatul de presă. Preluare: Agerpres

The post Un nou tip de plasă de ţânţari impregnată cu insecticid a prevenit 13 milioane de cazuri de malarie în Africa appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri