Caută
Close this search box.

UDMR-ul slovac, aliat cu PSD-ul local, nu a mai intrat în parlament

olano

Înfrângere pentru social-democraţii din Slovacia. Mai mult, partidul minorităţii maghiare din Slovacia, aliat la putere cu socialiştii, nu a mai intrat în Parlament.

Smer, partidul prim-ministrului Peter Pellegrini, a obţinut cel mai slab rezultat din anul 2002 încoace, iar aliaţii săi de până acum, printre care şi partidul minorităţii maghiare, nu au obţinut niciun mandat. Alegerile au fost câştigate de OLaNO, care a avut o platformă axată pe lupta împotriva corupţiei.

Conform rezultatelor finale, OLaNO a obţinut 25,02% din voturi, într-un scrutin care, la fel ca alegerile prezidenţiale câştigate anul trecut de liberala Zuzana Caputova, a fost marcat de saturaţia populară faţă de corupţia endemică şi de indignarea faţă de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak.

OLaNO va obţine 53 din cele 150 de mandate în legislativul de la Bratislava. Pe locul doi este partidul social-democrat SMER, aflat până în prezent la putere, care a obţinut 18,29% şi a anunţat, prin vocea premierului Peter Pellegrini, că va intra în opoziţie, în timp ce pe locul trei se situează Sme Rodina, cu 8,24% şi 17 mandate.

Formaţiunea neonazistă „Slovacia Noastră” (LSNS), condusă de Marian Kotleba, partid anti-NATO, a obţinut 7,97% din voturi şi 17 mandate.

În schimb, partidul liberal SaS abia a depăşit şase procente, iar pe ultimul loc se află noul partid centrist „Pentru Oameni”, al fostului preşedinte Andrej Kiska, cu 5,77%.

Alianţa liberală proeuropeana a preşedintei Zuzana Caputova, Slovacia Progresistă, a ratat intrarea în Parlament, neatingând pragul electoral.

Succesul formaţiunii OLaNO marchează o victorie a populismului conservator de dreapta, oarecum la fel ca în Ungaria, Polonia sau Republica Cehă, a explicat pentru France Presse analistul politic slovac Juraj Marusiak.

Dar există totuşi o nuanţă, adaugă el, şi anume că OLaNO este un partid „eterogen, genul de partid contestatar”, iar în această privinţă el se deosebeşte de partidele de dreapta din regiune.

Deşi a anunţat intrarea partidului său în opoziţie, premierul Peter Pellegrini nu a exclus o eventuală „coaliţie de reconciliere” între SMER şi OLaNO. „Nici vorbă. Nu negociem cu mafia”, i-a replicat sec Igor Matovic.

Unul dintre apropiaţii acestuia din urmă, Gabor Grendel, care a fost ministru de interne în guvernul din umbră al OLaNO, a promis că viitorul executiv va ataca corupţia din poliţie şi justiţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri