Caută
Close this search box.

Curtea de Conturi, controlată de PSD, a reclamat Ministerul Sănătăţii la DNA

curtea de conturi

Curtea de Conturi a României a sesizat Direcția Națională Anticorupție în legătură cu achizițiile de echipamente de protecție făcute de Ministerul Sănătății, de la compania de stat Unifarm, pentru materialele sanitare destinate Republicii Moldova. Adaosul Unifarm este șocant.

Newsweek România a obținut o hotărâre emisă de Plenul Curții de Conturi în data de 8 septembrie 2020, document prin care au fost „sesizate organele de urmărire penală competente, respectiv Direcția Națională Anticorupție, în vederea demarării procedurilor prealabile de urmărire penală”, scrie jurnalistul Petru Zoltan.

Sesizarea Direcției Naționale Anticorupție are la bază raportul de control al Curții de Conturi nr. 938/2.07.2020, raport rezultat în urma controlului efectuat la Ministerul Sănătății.

Pe 2 iulie 2020, inspectorii Curții de Conturi au finalizat raportul de control nr.938 prin care au scos la iveală jaful făcut în numele pandemiei de coronavirus. Guvernul a alocat din fondul de rezervă o sumă 16,5 milioane lei pentru ca Ministerul Sănătății să achiziționeze echipamente medicale de protecție pentru a fi distribuite gratuit Republicii Moldova.

Conform documentului citat, ministerul nu a monitorizat derularea contractului de achiziție pentru ajutorul umanitar către Republica Moldova, astfel că Adrian Ionel, directorul companiei Unifarm în acea perioadă, a cumpărat echipamente medicale de protecție la prețuri supraestimate pe care le-a revândut ministerului cu un adaos comercial de 71%, deși adaosul comercial mediu practicat de Unifarm era în medie de 12,9%.

„CN UNIFARM SA a procedat la vânzarea măștilor în cauză către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea către alți clienți a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03-15.05.2020 și cu adaosul de 9,17% practicat de CN UNIFARM SA la comercializarea produselor măști FFP2 KN 95 către alți beneficiari, ceea ce a condus la achiziția unor produse la prețuri superioare și la angajamente suplimentare în valoare de 2.875 mii lei”, se menționează în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri