Caută
Close this search box.

LIVE VIDEO Prezidențiale tensionate. Joe Biden se detașează vizibil față de Trump

donald trump

Alegerile prezidențiale din SUA s-au încheiat după cel mai tensionat scrutin din istoria recentă a americanilor. Americanii au avut de ales între preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. Ca să ajungă la Casa Albă, unul dintre candidați trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul.

UPDATE Liderul republican Mitch McConnell a declarat că în mod sigur ”vom avea un transfer de putere pașnic, dacă Joe Biden câștigă alegerile”. „Desigur”, a răspuns McConnell întrebat de reporteri, în Kentucky, district pe care îl reprezintă în Senatul SUA. „Am avut mereu un transfer pașnic de putere încă din 1792, de fiecare dată la patru ani, am trecut la o nouă administrație”, a mai spus el, potrivit BBC News.

UPDATE Curtea Supremă a Statelor Unite i-a oferit vineri preşedintelui Donald Trump o victorie parţială temporară în Pennsylvania: un judecător a decis ca buletinele de vot sosite prin poştă după 3 noiembrie în acest stat să fie tratate separat de alte buletine de vot, informează AFP, potrivit Agerpres.

Magistratul conservator Samuel Alito nu a ordonat însă oprirea numărătorii acestor buletine de vot, aşa cum doreşte tabăra preşedintelui, care nu îşi permite să piardă în acest stat-cheie dacă doreşte un nou mandat la Casa Albă.

UPDATE Deși era așteptată încă de dimineață, apariția publică a lui Joe Biden s-a produs aproape de miezul nopții (ora de pe coasta de est a Statelor Unite). Întârzierea se explică prin faptul că democratul a așteptat probabil încheierea procesului electoral în unele dintre statele unde mai continua numărarea voturilor, astfel încât să-și poată proclama victoria.

UPDATE Un purtător de cuvânt al lui Joe Biden a ameninţat vineri că-l va evacua pe Donald Trump de la Casa Albă dacă actualul preşedinte al SUA va refuza să-şi recunoască înfrângerea.

Joe Biden, 77 de ani, este la un pas să ajungă preşedintele Statelor Unite după avansul din Pennsylvania, unde procesul de numărare a voturilor continuă destul de anevoios.

Donald Trump pare hotărât să conteste rezultatele alegerilor din SUA.

UPDATE Candidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă, Joe Biden, l-a devansat pe preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, în statul-cheie Pennsylvania, unde numărarea voturilor continuă, relatează CNN. Biden dispune de un avans de 5.587 de voturi faţă de Trump, la numărarea a 95% dintre voturile exprimate.

Trump nu poate fi reales preşedinte dacă nu obţine o victorie în Pennsylvania, un stat care desemnează 20 de mari electori. Soarta lui Trump la Casa Albă depinde de rezultatul scrutinului în acest stat, subliniază CNN.

UPDATE Patru state mai sunt în joc în acest moment în alegerile prezidențiale americane din 2020: Arizona (11 voturi), Carolina de Nord (15 voturi), Georgia (16 voturi), Nevada (6 voturi) și Pennsylvania (20 de voturi), iar scorul candidaților este de 253 la 214 pentru Joe Biden.

Arizona – Joe Biden conduce la o diferență de 47.052 de voturi
Carolina de Nord – Donald Trump conduce la o diferență de 76.737 de voturi
Georgia – Joe Biden conduce la o diferență de 917 de voturi
Nevada – Joe Biden conduce la o diferență 11.438 de voturi
Pennsylvania – Donald Trump conduce la o diferență de 18.229 de voturi

UPDATE Candidatul democraţilor la preşedinţia SUA, Joe Biden, va primi protecţie suplimentară din partea agenţilor Secret Service vineri în Wilmington, statul Delaware, unde plănuieşte să rămână încă o zi pentru un posibil discurs foarte important, conform presei locale, transmite dpa.

UPDATE Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, a ajuns pe primul loc în statul Georgia şi se apropie de locul întâi şi în Pennsylvania, ceea ce i-ar permite să obţină victoria în scrutinul prezidenţial.

UPDATE Pe măsură ce voturile prin corespondență sunt validate, Trump pierde din teren. În Arizona, unul dintre cele cinci state cheie pentru bătălia politică dintre cei doi protagoniști ai alegerilor prezidențiale, protestatarii pro-Trump s-au adunat în fața Departamentului Electoral din Phoenix, relatează Reuters.

UPDATE Potrivit Reuters, în Philadelphia au fost manifestații. Activiștii lui Trump au fluturat steaguri și au adoptat sloganul ”Votul se oprește în Ziua alegerilor” sau lozinca ”Îmi pare rău, secțiile de votare s-au închis!”.

Între timp, suporterii lui Biden dansau în spatele baricadei, peste drum. „Nu putem permite ca cei care numără voturile să fie intimidați”, a spus unul dintre suporterii pro-Biden, un bărbat de 70 de ani care purta un tricou cu inscripția ”Fiecare vot contează”, în timp ce în background se auzea piesa lui Marvin Gaye „What’s Going On”.

UPDATE Donald Trump Jr face apel la un ”război total” în legătură cu acuzaţiile de fraudă lansate de tatăl său

UPDATE Serviciul poştal al Statelor Unite (USPS) a informat că aproximativ 1.700 de buletine de vot au fost identificate la centre de procesare a corespondenţei în statul Pennsylvania, în timpul a două verificări întreprinse joi, şi că buletinele sunt în curs de a fi predate autorităţilor electorale, transmite vineri Reuters.

UPDATE În Georgia s-au numărat 99% din voturi, Donald Trump și Joe Biden sunt la egalitate, fiecare cu câte 49,4%. Sunt despărțiți de 1.805 de voturi, în favoarea actualului preşedinte.

UPDATE Donald Trump este cu doar 0,4 puncte procentuale în fața lui Joe Biden, adică are în față 26.319 voturi în Pennsylvania. În acest stat s-au numărat 95 la sută din voturi.

UPDATE Şefa de campanie a lui Joe Biden a declarat joi că este încrezătoare că acesta va câştiga alegerile din SUA şi a declarat că acţiunile înaintate în instanţă de Donald Trump sunt lipsite de fundament, potrivit AFP.

UPDATE Rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA se mai amână, depinzând de numărarea voturilor din  Pennsylvania, Georgia, Carolina de Nord, Arizona şi Nevada.

Potrivit bilanţului făcut joi de Reuters, cele trei voturi electorale încă incerte din Alaska nu mai pot schimba soarta alegerilor.

Joe Biden se apropie de victorie în alegerile prezidenţiale din SUA

În Arizona, care trimite în Colegiu 11 electori, Joe Biden conduce cu 2,4% din voturi, adică peste 68.000 şi mai sunt de numărat 14% din buletine.

Următoarele rezultate parţiale sunt aşteptate abia vineri, după ora 02.00 GMT.

UPDATE Vigo County, un district cu ceva mai mult de 100.000 de locuitori din Indiana, a votat cu câștigătorul în toate alegerile prezidențiale din ultimii 64 de ani. Districtul a fost câștigat acum de Trump, cu o marjă foarte mică.

UPDATE Potrivit Reuters, poliția americană a făcut arestări în Portland și New York. Poliția din Portland a declarat că a arestat zece persoane din randul demonstranților din centrul orașului, în timp ce Departamentul de Poliție din New York (NYPD) a declarat că a făcut aproximativ 50 de arestări la protestele de miercuri.

UPDATE Potrivit estimărilor Fox News și Associated Press, Biden și-a asigurat 264 de voturi din cele 270 necesare pentru a deveni președinte, în timp ce Trump are doar 214 la acest moment.

UPDATE OSCE critică ”acuzaţiile nefondate” de fraudă ale preşedintelui Trump privind alegerile prezidenţiale.

UPDATE Biden câştigă Arizona, cu aproximativ 100.000 de voturi peste scorul lui Trump, şi ajunge, astfel, la 264 de voturi de la electori, potrivit Bloomberg.

Dacă Joe Biden va fi declarat câștigător în Arizona și Nevada, atunci va ajunge la cele 270 de voturi electorale necesare pentru victorie, potrivit proiecțiilor CNN.

UPDATE Joe Biden câştigă în Michigan şi ajunge la 253 de electori.  Trump se adresează Curții Supreme pentru oprirea numărării voturilor şi în Pennsylvania.

UPDATE Echipa de campanie a lui Trump a cerut în justiţie oprirea numărării voturilor în Michigan, în momentul în care, la numărarea a 92% dintre voturi, Joe Biden are un avans fragil în fața lui Trump.

UPDATE Trump va cere o renumărare a voturilor în statul Wisconsin, anunță managerul de campanie Bill Stepien, într-un comunicat

UPDATE Președintele Donald Trump a scris un mesaj pe Twitter, după ce contracandidatul său a câştigat în Wisconsin și Maine.

„Fac tot posibilul să se evapore avantajul de 500 000 de voturi în Pennsylvania. Urgent! La fel în Michigan și în alte locuri”.

UPDATE Șeful Comisiei electorale din Wisconsin a anunțat la NBC că s-a încheiat numărătoarea în acest stat și a fost câștigată de Joe Biden, cu un avans de 20 697 de voturi față de Donald Trump. Wisconsin are 10 voturi electorale, ceea ce i-ar aduce lui Biden un total de 248.

Statele unde se decide încă: Georgia, Carolina de Nord, Nevada, Wisconsin, Michigan și Pennsylvania

UPDATE Avansul lui Joe Biden în statul Michigan crește din nou după ce mai multe voturi au fost numărate. Candidatul democrat are acum un avantaj de aproximativ 34.000 de voturi sau 0,7%. în acest stat crucial.

Stafful de campanie al democraților au făcut o conferință de presă în care au anunțat că au „drum clar spre victorie”

UPDATE Preşedintele Donald Trump a încercat să pună sub semnul întrebării operaţiunea de numărare a voturilor în mai multe state-cheie în alegerile prezidenţiale din SUA, evocând fraude fără a furniza dovezi, transmit miercuri AFP şi dpa.

”Aseară conduceam, uneori cu un avans solid, în multe state-cheie, în aproape toate exemplele unde democraţii ar fi condus & controlat. Apoi, unul câte unul, au început să dispară în mod magic odată cu numărarea unor buletine surpriză. FOARTE CIUDAT, iar agenţiile de sondare a opiniei au greşit complet şi istoric”, a scris Trump pe Twitter.

La scurt timp, contracandidatul democrat Joe Biden a promis, de asemenea pe Twitter, o luptă ”necontenită până când toate buletinele vor fi numărate’‘.

În teleconferinţe de presă, echipele de campanie ale celor doi politicieni au încercat să convingă că propriul candidat va câştiga alegerile.

”Dacă numărăm toate buletinele legale, credem că preşedintele va câştiga”, a declarat Bill Stepien, directorul de campanie al lui Donald Trump. El a subliniat însă că diferenţele par a fi suficient de mici în Wisconsin, unul dintre statele cele mai disputate, pentru a justifica o renumărare a voturilor – o posibilitate care ar amâna cu câteva zile sau chiar săptămâni orice rezultat certificat.

UPDATE Alegerile vor fi tranșate în funcție de rezultatele din Wisconsin (10 voturi în Colegiul Electoral), Michigan (16), Pennsylvania (20), Carolina de Nord (15), Georgia (16) și Nevada (6)

UPDATE Prezența la vot (66,9%) este cea mai mare de după 1900, din punct de vedere al procentului de votanți care s-au prezentat la urne. Chiar dacă acum 120 de ani prezența a fost de 73,7%, trebuie ținut cont că atunci femeile și persoanele de culoare nu puteau vota, ceea ce înseamnă că mai puțin de 20% din populația SUA a participat. Acum aproape jumătate din populație a votat.

Estimările îl dau în continuare câștigător pe democratul Joe Biden, însă nu sunt încă numărate toate voturile din 4 state care vor decide, în final, viitorul președinte. Analiștii cred că voturile prin corespondență îl vor avantaja pe democrat. Dacă s-ar confirma ipoteza, Biden ar câștiga cele 4 state-cheie – Pennsylvania, Michigan, Iowa și Wisconsin – și, implicit, alegerile.

UPDATE Nevada va relua numărarea voturilor joi dimineață, la ora locală 09.00 (miercuri ora 19.00, ora României), potrivit Edison Research, preluat de Reuters. Nevada are 6 voturi electorale. Potrivit estimărilor NYT, după numărarea a 86% dintre voturi, Biden are 49,3%, iar Trump 48,7%. Diferența dintre cei doi este mai mică de 8.000 de voturi

Joe Biden revine în Wisconsin după numărarea voturilor și conduce cu un avans ușor în fața lui Donald Trump

UPDATE Joe Biden are un avantaj de aproximativ 2,4 milioane de voturi la nivel național în acest punct al numărătorii, iar cifra finală ar putea depăși scorul candidatei democrate din 2016, Hillary Clinton, care a câștigat votul popular la o diferență de 2,8 milioane. Votul popular nu contează, însă în alegerile prezidențiale americane, fiind important doar scorul în colegiul electoral.

UPDATE Cum arată scorul la acest moment, potrivit principalelor estimări de voturi pentru Colegiul Electoral (centralizare Reuters): ABC este singura care îl consideră pe Trump în frunte – 209 la 200. În rest, Biden este creditat cu mai multe voturi: CBS – 202 la 200, NBC – 220 la 209, Fox – 238 la 213, CNN- 224 la 213, Edison – 220 la 213 și AP – 238 la 213

UPDATE Situația s-a schimbat dramatic la marile case de pariuri, unde Trump a ajuns să fie cotat cu aproape 66% șanse de câștig.


(Sursa: Election Betting Odds)

UPDATE Ultimele secții de vot s-au închis în Alaska, fapt ce pune capăt zilei alegerilor în Statele Unite. Numărarea voturilor  nu s-a terminat încă, însă, iar câștigătorul urmează să fie stabilit în următoarele ore sau zile

UPDATE Donald Trump s-a declarat câştigător la alegerile prezidențiale, într-o declaraţie de la Casa Albă, deși majoritatea voturilor în mai multe state-cheie se numără încă. Nu a uitat să-l acuze din nou pe Joe Biden de fraudă.

UPDATE Donald Trump câștigă statul Montana. Biden conduce acum cu 220 de electori la 213, cât îi revin lui Trump.

Numărarea voturilor nu s-a terminat încă, câștigătorul ar urma să fie stabilit în următoarele ore sau chiar zile.

UPDATE  Joe Biden conduce cu 215 electori faţă de 171 pentru Donald Trump, potrivit CNN.

Donald Trump nu a ieşit la declaraţii, în schimb a scris pe Twitter o postare, în care-l acuză pe rivalul său, Joe Biden, şi pe echipa campanie că vor să fraudeze alegerile.

„Suntem pe cai mari. Ei încearcă să fure alegerile. Nu-i vom lăsa niciodată să facă asta. Nu se mai poate vota după ce secţiile s-au închis!”

UPDATE Joe Biden le cere americanilor răbdare, pentru că „Suntem pe cale să câştigăm”. Biden a făcut declaraţii de presă de la sediul de campanie

„Suntem pe cale să câştigăm, păstrați-vă credința! Considerăm că suntem pe drumul cel bun pentru a câştiga alegerile. Suntem încrezători în legătură cu Arizona. Suntem încrezători în legătură cu Wisconsin şi Michigan. Vom câştiga în Pennsylvania”, a spus fostul vicepreşedinte american în faţa susţinătorilor săi din Delaware.

Peste 160 de milioane de alegători au votat în Statele Unite, un record în materie de prezenţă, în pofida pandemiei de coronavirus.

America este în fața unui vot de o importanţă crucială. Tensiunile răzbat din rândurile americanilor de rând, care sunt interesaţi, potrivit unor sondaje, mai mult de situaţia economică decât de valul de infectări şi de decese cauzate de pandemia de Covid-19.

Pe străzile din Washington s-au adunat suţinători ai celor doi candidaţi la prezidenţiale, Joe Biden şi Donald Trump, unde au avut loc şi câteva incidente minore. Casa Albă a fost împrejmuită cu un gard şi transformată într-un soi de fortăreaţă, iar proprietarii magazinelor şi-au baricadat ferestrele şi uşile, de parcă aşteptau să treacă uraganul. Totul, de teama unor proteste violente.

Din păcate, rezultatele nu sunt concludente nici la această oră (06.50, ora României). Daca Biden era dat drept câştigător detaşat de aproape toate casele de sondare, la numărarea voturilor diferenţa dintre democrat şi republicanul Donald Trump s-a micşorat.

Printre ultimele state câştigate de Joe Biden se află California, Oregon şi Washington, potrivit CNN, trei state-cheie.

Aceste trei victorii îi aduc 74 de mari electori suplimentari, ajungând la ora 04.00 GMT la 209, comparativ cu 115 pentru preşedintele Donald Trump.

Este nevoie de 270 de electori pentru a fi ales al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Donald Trump a revendicat marţi seară victoria în statul-cheie Florida, crucial pentru realegerea sa ca preşedinte, cu 51,3%. Tot Trump este dat câştigător în Texas, stat foarte important pentru numărul de electori, Oklahoma, Virginia de Vest, Kentucky, Indiana, Louisiana, Wyoming, Dakota de Nord şi de Sud, Ohio.

Joe Biden a câştigat în New York, Maryland, Massachusetts, Delaware, Washington D.C., New Jersey, Virginia, Vermont, Illinois, Rhode Island, Connecticut, New Mexico, New Hampshire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri