Caută
Close this search box.

Nichita Stănescu despre Dumitru Prunariu: ”Eroii noștri au ceva de Făt-Frumos în ei”

În 1981, între 14 și 22 mai, Dumitru Prunariu primul și singurul cosmonaut român, a făcut un zbor de 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiul extraterestru. Fiind o celebritate, în 1982 Prunariu s-a întâlnit cu poetul Nichita Stănescu, nu mai puțin celebru.

Nichita

Despre acestă întâlnire Nichita a spus: „Dumitru Prunariu este aproape un copil frumos ca însăşi tinereţea, curat cum este curată carnea unui măr. A venit deunăzi la mine să mă vadă, când zăceam bolnav la pat şi am rămas surprins să văd cum un erou naţional poate să fie atât de gingaş, atât de modest, de cordial, de savant şi de copilăros totodată. Nu ştiu cum or fi eroii altor ţări în genere, dar ai noştri, fie cei din timp de război, fie cei din timp de pace, au ceva de Făt-Frumos în ei” (Nichita Stănescu, decembrie 1982).

În legătură cu acest moment, Dumitru Prunariu a explicat: ”Nu cred că este nimic de comentat referitor la acest text. Am avut plăcerea să îl cunosc pe Nichita Stănescu în 1982, am discutat o seară întreagă despre Cosmos, lume și poezie. Rezultatul impresiei pe care i-am făcut-o se găsește în acest text”.

În fotografia care a imortalizat momentul apar, de la dreapta la stânga: poetul Aurelian Titu Dumitrescu, poetul Nichita Stănescu, cosmonautul Dumitru Prunariu, Dora Stănescu (fota soție a lui Nichita) și publicistul Alexandru Stark, realizator TV. Fotografia a fost făcută de Vasile Blendea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri