Caută
Close this search box.

Regizorul Vasile Nedelcu, după 10 ani la Brașov. “Mincinosul” de Carlo Goldoni, noua provocare regizorală

Actorii din spectacolul “Mincinosul” de Carlo Goldoni au început repetițiile pentru comedia magnetică, în regia lui Vasile Nedelcu, care se va juca pe scena Teatrului ”Sică Alexandrescu” din Brașov.

Foto: TSA

Vasile Nedelcu, regizorul de origine româna este stabilit in Marea Britanie și face o treaba minutata cu fiecare spectacol pe care îl pune în valoare prin dedicație și profesionalism. Ultimul succes  “What Shall We Do With The Cello? / Și cu violoncelul ce facem?” de Matei Vișniec, a fost prezentat in 2017 în cadrul Festivalului Internațional de Dramarturgie Contemporană situat in Brașov, primind critici de maxim suport.

Vasile Nedelcu a acceptat invitatia dupa 10 ani, timp în care nu a mai organizat spectacole in tara. Așadar la Teatrul “Sică Alexandrescu” Brașov au început repetițiile pentru prima premieră din 2018 a teatrului – spectacolul “Mincinosul”.

”Mincinosul” de Carlo Goldoni, îi va avea în distribuție pe actorii Gabriel Costea, Mihai Bica, Marius Cisar, Anca Florea/Simona Pop, Iulia Popescu, Claudia Suliman, Marius Cordoș, Petrișor Diamantu, Vlad Jipa, Vlad Pavel, Demis Muraru/Bogdan Nechifor, Relu Sirițeanu.

Semnătura artistei Andra Bădulescu Vișniec va fi vizibilă în scenografia spectacolului, iar Ovidiu Iloc va compune muzica originală.

“Sunt întrebat: ce am de gând să fac cu piesa? În primul rând, s-o înțeleg, aș răspunde și pe urmă să nu-i stau în cale! Foarte adesea a vrea să spui ceva… cu o piesă, echivalează cu a nu fi capabil să asculți și să-nțelegi ce-ți spune piesa ție. Textul lui Goldoni este o capodoperă a genului: scene de antologie, intrigă condusă cu abilitate, comic debordant… Dragoste, poezie, dramă…  Personajul Lelio spune: Nici cel mai mare gazetar din Europa n-ar fi putut să născocească o poveste atât de bine ticluită. Au trecut aproape trei sute de ani de la scrierea acestui text și parcă tot acolo suntem. Minciunile sunt numite în piesă Flori de spirit. Noi le numim Fake news. Avem dreptul să-l facem pe cel de lângă noi să sufere doar în numele interesului personal? Cât de nocivă e minciuna? Câtă comedie și dramă poate naște ea? Sunt întrebări pe care noi vrem doar să le punem iar fiecare își va da răspunsul lui. Carnavalul vieții învârte de mii de ani aceeași strâmbă roată”, a declarat regizorul Vasile Nedelcu.

Vasile Nedelcu a absolvit în anul 1995 Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, ca regizor, sub îndrumarea profesorului Visarion Alexa. Timp de şapte ani a lucrat în aceeaşi academie, în paralel regizând spectacole pentru diferite teatre profesioniste. Între anii 1995 şi 1998 producţiile sale teatrale au fost selectate permanent la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti. Şi-a definitivat studiile în anul 2001, obţinând diploma de Master în Estetica şi Arta Teatrului la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. Vasile Nedelcu s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu aproximativ zece ani. Aici activează ca regizor şi profesor de teatru. A colaborat, în calitate de regizor, cu numeroase festivaluri de teatru, printre care amintim: Festivalul Glasshouse, Stourbridge (Peer Gynt), Festivalul Edinburgh Fringe, Festivalul Brighton Fringe. În anul 2005 este laureat al premiului Best Family Show în cadrul Festivalului Brighton Fringe. Între anii 1994 şi 1996 a fost director artistic al Festivalului de Artă Medievală din Sighişoara. În calitate de regizor a colaborat cu mai multe teatre profesioniste printre care: Studioul Casandra, Teatrul Ploieşti, Teatrul Galaţi, Teatrul Reşiţa, Teatrul din Târgovişte, Teatrul Act, Teatrul Maghiar din Timişoara, Teatrul Mundi şi Teatrul Rm. Vălcea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri