Caută
Close this search box.

Codul de procedură penală, parțial neconstituțional. Surse: CCR a admis în parte sesizările

CCR

Curtea Constituţională a României a admis parţial, vineri, sesizările transmise de Instanţa supremă, PNL, USR şi preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu proiectul legii pentru modificarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea legii privind organizarea judiciară, au declarat, pentru Agerpres, surse din CCR.

”Sesizările ICCJ, PNL-USR și Președinție au fost conexate. Cu unanimitate de voturi am admis obiecția de neconstituționalitate pentru unele articole și tot cu cu unanimitate de voturi am respins alte sesizări cu privire la alte articole”, au declarat surse din CCR.

Codul de procedură penală se va întoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu prevederile constituţionale

Au fost foarte multe sesizări de neconstituționalitate din partea președintelui, a opoziției și a magistraților Înaltei Curți. De pildă, unul dintre articolele contestate este acela că urmărirea penală poate dura doar un an, dacă în această perioadă procurorii nu au adunat suficiente probe, dosarul este clasat în mod obligatoriu.

O altă prevedere controversată: dacă în primă instanță un inculpat a primit achitare, este imposibil ca în instanța de apel să fie condamnat dacă nu sunt administrate noi probe sau dacă nu sunt readministrate cele care deja au fost luate în considerare de prima instanță.

De asemenea, inculpatul trebuie să fie informat cu privire la tot ce se întâmplă cu dosarul lui: să fie anunțat când i se fac percheziții la domiciliu, dar și când sunt audiați martori.

În legătură cu interceptările s-au schimbat foarte multe lucruri în acest Cod de procedură penală. De pildă, dacă în cazul unor interceptări sunt obținute probe noi pentru eventuale alte noi infracțiuni, ele trebuie, practic, ignorate, iar dacă cineva filmează o infracțiune sau indicii cum că există, procurorii nu pot să o folosească decât dacă persoana care a filmat-o este direct implicată.

Parlamentarii au mai decis ca, în cazul în care se fac interceptări pe mandate de siguranță națională și se descoperă indicii că și alte infracțiuni au fost săvârșite, ele nu pot fi urmărite de către procurori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri