Caută
Close this search box.

Trei cercetători, distinşi cu Premiul Nobel pentru Fizică 2016

 

Fizicienii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au primit, marţi, 4 octombrie, Premiul Nobel pentru Fizică pe 2016, pentru descoperiri teoretice legate de stările topologice ale materiei, potrivit juriului Academiei Regale Suedeze de Ştiinţă.

Fizicienii britanici David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2016, acordat, potrivit juriul Academiei Regale Suedeze de Ştiinţă, pentru descoperiri legate de stări neobişnuite ale materiei cuantice, care se observă, de pildă, la nivelul fenomentului de superconductibilitate. Cei trei oameni de ştiinţă au dezvoltat un cadru matematic (în domeniul topologiei) pentru a explica aceste proprităţi ciudate. Descoperirile acestora duc la posibilitatea proiectării unor noi materiale, cu noi proprietăţi. Topologia este o ramură a matematicii care descrie proprietăţi ce se modifică doar pas cu pas. Cu ajutorul acestor instrumente de ordin matematic, fizicienii au uimit experţii în fizica particulelor elementare.

Anunţul a fost făcut în cadrul conferinţei de presă din Suedia, iar cei trei fizicieni se alătură unei liste prestigoase de alţi 200 de laureaţi ai Premiului Nobel pentru Fizică, recunoscut din 1901.

Premiul a fost, aşadar, împărţit între fizicianul David J. Thouless, de la University of Washington, Seattle, Statele Unite şi fizicienii F. Duncan M. Haldane, de la Universitatea Princeton, din Statele Unite şi J. Michael Kosterlitz, de la Universitatea Brown, tot din Statele Unite, care au primit prestigioasa distincţie ex-aequo. Ei vor împărţi premiul de 8 milioane de coroane suedeze (sumă echivalentă cu 727,000 de lire sterline).

„Le mulţumim pentru studiile lor de pionierat, acum aşteptăm să găsim alte stadii exotice ale materiei”, declară membrii Academiei Regale Suedeze de Ştiinţă, potrivit Reuters.

Prima reacţie a profesorului Duncan Haldane a fost : “Am fost aşa cum este toată lumea, extrem de surprins. Şi extrem de bucuros… Foarte multe noi descoperiri care se bazează pe aceste cercetări vor avea loc.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri