Caută
Close this search box.

Cutremurul poate fi prognozat cu 24 de ore înainte, dar, tehnic, nici două din cinci predicții nu reușește!

O serie de cutremure majore au lovit centrul Italiei între regiunile Marche și Umbria, în 2016, care au făcut sute de victime. Al treilea cutremur, la 30 octombrie, a fost cel mai mare din peninsula, în ultimi 36 de ani. Acesta nu a făcut însă nici o victimă, pentru că populația a fost alertată cu 24 de ore înainte, iar oamenii au dormit în afara zonelor cu imobile!

Se pot face asemena prognoze seismice cu 24 de ore înainte? Se pot salva mii și zeci de mii de vieți în acest mod? Să ne reamintim că în 2009, în Italia a avut loc un cutremur soldat cu 300 de morți. În urma acelui sinistru, câțiva seismologi italieni au fost acuzaţi că au subestimat riscurile seismice înaintea cutremurului produs în provincia L’Aquila și au fost condamnaţi la şase ani de închisoare, pentru omor prin imprudenţă! În mod uluitor, miza în acel proces a fost responsabilitatea savanţilor în prevederea unor catastrofe naturale! Ciudat, nu-i așa?

Și în România s-a experimentat predicția cu 24 de ore înainte

De asemenea, în anul 2004, un institut particular de seismologie din România a anunțat oficial că poate face predicții sigure pentru seisme cu 24 de ore înainte de a se produce. Surse judiciare ne-au spus că împotriva conducerii acelui institut s-au instrumentat dosare penale pentru atentat la siguranța națională privind panicarea populației!

Ceva de genul: mai bine să moară decât să le fie frică!

Dar ideea predicției seismelor s-a materializat prima oară în China, în anii ’70, când autoritățile au reușit să prezică un cutremur și să salveze mii de vieți prin evacuarea populației din zonă.

Doar că… după puțin timp a avut loc un alt cutremur, care nu a mai putut fi prezis și care a făcut zeci de mii de victime!

Ce înseamnă acest lucru? Că predicția cutremurului nu reușește nici în 50% din cazuri. Practic, nici 3 din 5 încercări nu reușește! Cine răspunde pentru eșecuri? Cine răspunde în fața populației, când oamenii înspăimântați sunt scoși degeaba din casele lor?

Sigur, în cazul Italiei seismologii și-au asumat răspunderea în fața autorităților că pot face acest lucru și au plătit pentru eșec! Dar este normal să se întâmple așa?

”Nu există o metodă de predicție care să fi fost confirmată cu certitudine”

”Există un mare interes științific și social legat de posibilitatea de a prezice un cutremur. Totuși, până în momentul de față nu există o metodă omologată științific de predicție a unui cutremur.

O predicție științifică ar însemna să estimăm cu precizie satisfăcătoare, utilă pentru societate, atât a momentului producerii cutremurului și a magnitudinii lui, cât și localizarea spațiala a focarului (latitudine, longitudine, adâncime).

Există unele observații legate de cutremure importante din trecut, ce ar putea eventual fi folosite în predicție.

De exemplu, la un moment dat, monitorizarea electromagnetică a zonelor seismice a părut a fi promițătoare. Astfel, cutremurul Loma Prieta (SUA) din 1989, ar fi generat unde electromagnetice anormale în domeniul frecvențelor ultra-joase (ULF), 0.01 – 10 Hz.

După cum vedeți însă, până în momentul de față nu există o metodă de predicție care să fi fost confirmată cu certitudine și care să fi intrat în monitorizarea de rutină a cutremurelor.

Același lucru s-a întamplat cu alte fenomene care, la un moment dat, au părut a putea fi folosite în predicție (emisii de gaze nobile, activitatea anomală în ionosferă, emisii acustice, comportament anomal al unor animale ș.a.m.d.)”, a spus pentru MagnaNews profesor dr. inginer Marian Ivan de la Facultatea de Geologie și Geofizică din București.

Concluzia este că metoda, infailibilă sau nu, ar trebui scoasă în dezbatere publică; abia apoi se poate lua o decizie cu adevărat responsabilă…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri