Caută
Close this search box.

Euroalesul Buda: „Soluția pentru refugiați și migranți se află la ei acasă“

Parlamentul European a găzduit, cu ocazia sesiunii plenare de la Strasbourg, o dezbatere pe tema ajutorului de urgență pentru refugiații și migranții care se confruntă cu condiții meteorologice extrem de nefavorabile în taberele din Europa.

Deputaţii au cerut guvernelor din Uniunea Europeană să își țină promisiunile de a transfera mii de azilanți, mai ales din Grecia, către alte state. Mai mulți vorbitori au numit situația refugiaților din insulele grecești, dar și din alte state cum ar fi Serbia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei „inacceptabilă“, iar alții au întrebat câți oameni trebuie să mai moară de frig înainte ca Uniunea Europeană să acționeze. Numeroase voci au subliniat că doar 6% dintre cei 160.000 de azilanți dintre cei care urmau a fi relocați din Grecia și Italia chiar au fost relocați până acum. „ Nu suntem mândri de această situație foare dureroasă. Uniunea a alocat destui bani pentru a ajuta Grecia, dar unele slăbiciuni de la fața locului nu au permis acestor bani să fie utilizați în cel mai bun mod cu putință“, a susţinut şi comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.

Printre deputaţii europeni care au luat atitudine în acest context se numără şi românul Daniel Buda, preşedintele filialei Cluj a Partidului Naţional Liberal. „ Soluția pentru refugiați și migranți se află la ei acasă unde trebuie să li se asigure zone de siguranță și liniște. Uniunea Europeană nu poate oferi decat soluții de moment!“, a subliniat Buda în intervenţia sa. „Migrația a devenit o realitate crudă și dureroasă pentru Uniunea Europeană și, din păcate, nu s-a reușit identificarea unor soluții eficiente care să permită gestionarea acestui fenomen. Statele membre care, deși sunt în spațiul Schengen, nu au reușit să își securizeze în mod corespunzător frontierele. Potrivit Frontex, în anul 2015, s-au înregistrat peste 1,83 de milioane de treceri ilegale ale granițelor europene. Cu siguranță, acest număr este mai mare în 2016. Toate aceste persoane, fie că vorbim de migranți economici, fie de migranți care fug din calea bombelor sau atentatelor sângeroase din propriile țări, se confruntă astăzi cu aceeași situație. Veniți din zone deșertice, ajunși aici, sunt nevoiți să lupte nu doar cu condițiile sociale, ci și cu condițiile meteorologice care, în acest an, parcă au fost mai vitrege ca niciodată, greu de suportat inclusiv de persoanele băștinașe. Personal, am vizitat tabăra de refugiați de la Calais înainte de a fi desființată. Un loc pe care cu siguranță ai fi vrut să uiți că a existat, un loc parcă uitat de Dumnezeu, un loc al suferinței dar mai ales o expresie a neputinței noastre. Astăzi, trebuie să fim solidari cu cei aflați în situații similiare și în dificultate. Să nu uităm un lucru însă, în interiorul Uniunii, putem avea doar soluții de moment! Soluția definitivă se află în afara granițelor europene, la ei acasă, unde trebuie create zone de siguranță și liniște pentru aceştia“, a explicat euroalesul Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri