Caută
Close this search box.

Adopţiile ar putea fi recunoscute automat în UE. Contribuţia euroalesului Buda

Pentru a proteja interesul superior al copiilor, deputații din Parlamentul European au solicitat recent Comisiei Europene să ceară tuturor statelor membre să recunoască reciproc, în mod automat, certificatele de adopție. Propunerea de rezoluție propune crearea unui certificat european de adopție pentru a facilita procesul de recunoaștere automată.

Documentul cere Comisiei să propună reguli privind recunoașterea automată în UE a adopțiilor ”naționale” – cazurile în care părinții adoptivi și copilul adoptat sunt rezidenți într-o singură țară. Convenția de la Haga cere recunoașterea automată a adopțiilor în toate statele semnatare, inclusiv toate statele membre UE, dar se aplică doar cazurilor în care părinții și copilul adoptat provin din două state diferite.

Certificat european și principii de bună practică

Deputații sugerează crearea unui certificat European de Adopție pentru a grăbi procesul automat de recunoaștere a certificatelor ”naționale” de adopție, la nivelul UE. Ei cer și standarde minime pentru adopții, nu în formă legislativă, ci pentru a defini principii de ”bună practică”. Raportorul Tadeusz Zwiefka, (Polonia) a comentat că ”fiecare adopție ar trebui să aibă loc în interesul superior al copilului, având în vedere circumstanțele specifice pentru fiecare caz. Adopția ar trebui să îi ofere copilului un mediu iubitor, atent și stabil, de aceea cerem Comisiei să facă pași în direcția recunoașterii certificatelor naționale de adopție, astfel încât familiile care au copii adoptați să se bucure de siguranță legală atunci când călătoresc în alt stat membru”.

Eliminarea obstacolelor administrative

Familiile cu copii adoptați din propria lor țară se confruntă cu probleme legale și administrative când se mută dintr-un stat membru în altul. De exemplu, părinții nu pot lua decizii privind educația sau tratamentele medicale ale copiilor lor adoptați înainte de a îndeplini proceduri legale care să demonstreze că au custodia.Rezoluția a fost adoptată cu 533 voturi la 41 și 72 de abțineri. Comisia nu va fi obligată să urmeze recomandările Parlamentului, dar va trebui să explice refuzul. Rezoluția are în vedere doar relația individuală părinte-copil. Nu obligă statele membre să recunoască nicio relație legală specială între părinții unui copil adoptat. Deputatul Daniel Buda, membru în Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European, a contribuit cu o serie de amendamente importante la forma finală a documentului.

“Parlamentul European a adoptat raportul care soluţionează o parte din problemele izvorâte din aspecte legate de adopțiile transfrontaliere! Documentul, la care personal am contribuit cu o serie de amendamente în cadrul Comisiei de Afaceri Juridice, propune o serie de soluții atât legislative, cât și nelegislative cu privire la problemele izvorâte din aspecte legate de adopțiile în contexte transfrontaliere. De asemenea, se recomandă adoptarea unui regulament în care să fie tratată recunoașterea transfrontalieră a hotărârilor interne de adopție. Întrucât la nivel european nu există un cadru obligatoriu pentru recunoașterea hotărârilor de adopție pronunțate în urma unei proceduri naționale, se impune o acțiune legislativă astfel încât dreptul cetățenilor europeni la viața de familie și la libera circulație să fie respectat în permanență. Raportul subliniază de asemenea importanța elaborării unor standarde minime comune pentru adopții, dar și necesitatea unei mai bune cooperări în materie de justiție civilă în domeniul adopțiilor. Susțin cu tărie acest raport, având în vedere că unul dintre obiectivele principale ale Uniunii este acela de a dezvolta un spațiu de libertate și justiție în cadrul căruia se asigură libera circulație a persoanelor, iar recunoașterea automată a hotărârilor de adopție pronunțate într-un stat membru este extrem de oportună”, a explicat euroalesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri