Academia Română propune reînvierea unei măsuri comuniste, care era aplicată până la căderea regimului Ceaușescu. Pentru a stopa exodul creierelor, absolvenţii de facultate ar putea fi obligaţi să lucreze în ţară după terminarea studiilor.

Exodul tinerilor cu studii superioare a atins cote alarmante, atrage atenţia Academia Română în „Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani”,  potrivit Economica.net.

Pentru a opri migraţia creierelor, academicienii propun ca absolvenţii de facultate care au învăţat pe locuri bugetate să muncească în ţară. Perioada să fie egală cu durata studiilor universitare subvenţionate de stat. Dacă nu, să restituie banii cheltuiţi de stat pentru pregătirea lor.

Academia Română: Cu cine continuăm să construim viitorul ţării?

Academia Română a publicat recent a patra parte a „Strategiei de dezvoltare a României în următorii 20 de ani”. Academicienii atrag atenţia asupra creşterii îngrijorătoare a numărului tinerilor cu studii superioare care emigrează.

Academicienii propun scăderea exodului creierelor prin obligarea absolvenţilor de facultate care au studiat pe locuri subvenţionate de la buget să muncească în ţară pe o perioadă egală cu durata studiilor universitare. În caz contrar, să restituie banii cheltuiţi de stat pentru pregătirea lor.

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea ţării, credem că se impune ca orice absolvent de învăţământ superior, beneficiar al subvenţiei de la buget, să fie obligat să lucreze în ţară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenţionate, sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în strategia de dezvoltare a sistemului de educaţie românesc în următorii 20 de ani, publicată de Academia Română.

O măsura similară a fost aplicată până în 1990. Orice tânăr care părăsea definitiv România era obligat să achite costurile statului cu studiile sale superioare. Suma se ridica la zeci de mii de lei, în funcție de profil.

Introducerea unei astfel de cerințe ar fi în mod sigur respinsă de Comisia Europeană.

1 COMENTARIU

  1. Educaţia e un drept, ca şi pensia. Riscul e ca, nesuportând neoiobăgia de inspiraţie ceauşistă, liceenii performanţi să aleagă din start Universităţi occidentale, inclusiv CEU Budapest! Alta e soluţia: 8.3 % din pib la EduCultura, Capitala interogându-se dacă densitatea Infrastructurii Intelectuale dincolo de Centru e în postromânism cam ca a Băraganului, 6 municipii mai mari ca Timişoara. Bogaţii noştri deştepţi tb sa importe de la euroatlantici filantropia, cu progrese în reconstituire TVR Cultural, iniţiere TVR Didactic în slujba Diasporii, Arte TV preluat în RO, 6 filarmonici şi pinacoteci, Muzeu de Istorie funcţional, noul Muzeu al Literaturii şi, poate, mansardele memoriale Eminescu, Iorga şi Eliade, plus biblioteci de cartier şi de parc bine dotate, ca şi pt românii plecaţi, unde sunt mai mulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.